Plan-Samsom stuurt vluchteling per kerende boot terug

Europa moet alle vluchtelingen die met rubberbootjes aankomen, per veerboot terugsturen naar Turkije, en een veel kleiner aantal zelf gaan ophalen. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in zijn plan om de grote vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen

Het plan van Samsom oogst lof en kritiek. In Nieuwsuur (politieke) reacties. Hij zit vanavond zelf in de studio om over zijn plan te praten.

Plan-Samsom stuurt vluchteling per kerende boot terug

Nieuwe wegen

"Omdat we niet kunnen accepteren dat er nog elke dag mensen verdrinken. Omdat we ruimhartig willen blijven maar geen ongecontroleerde vluchtelingenstroom kunnen hanteren. Omdat we onze verzorgingsstaat voor iedereen willen behouden. Moeten we alles op alles zetten. En nieuwe wegen bewandelen."

Dat schrijft PvdA-leider Samsom vandaag op zijn Facebookpagina. Die nieuwe weg bestaat dus uit het per kerende veerboot terugsturen van vluchtelingen, die op Lesbos, Chios, Kos of een ander Grieks eiland aankomen, naar Turkije.

Dat kan volgens Samsom omdat Turkije binnenkort de status van veilig land krijgt, waar vluchtelingen een status kunnen aanvragen. Volgens afspraken van de Verenigde Naties moeten vluchtelingen asiel aanvragen in het eerste veilige land waar ze aankomen.

PvdA-leider Samsom over het asielplan

Europese agenda

In ruil voor het terugsturen van de vluchtelingen naar Turkije, wil Samsom 150.000 tot 250.000 vluchtelingen legaal laten doorreizen naar Europa. Er komt een kopgroep van zo'n tien landen die deze vluchtelingen opnemen.

Gedacht wordt aan onder meer Nederland, Zweden, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal. Met een aantal van deze landen is inmiddels overleg geweest. De gehele Europese Unie betaalt in het plan mee aan de opvang van de vluchtelingen.

Als EU-voorzitter kan Nederland dit soort onderwerpen op de Europese agenda zetten. Volgens Samsom heeft premier Mark Rutte ambtenaren uit verschillende landen bij elkaar gezet om het plan juridisch en praktisch uit te werken.

Instroom indammen

In 2015 kwamen in totaal meer dan een miljoen vluchtelingen via de Middellandse Zee naar Europa. De meesten van hen, ruim 844.000, reisden vanuit Turkije naar Griekenland. Volgens Samsom worden met het plan de aantallen vluchtelingen die Europa binnenkomen lager en meer controleerbaar.

In Nederland meldden zich afgelopen jaar 58.000 asielzoekers. Samsom denkt de instroom met zijn plan te kunnen indammen tot 20.000 tot 30.000 dit jaar. Begin vorige week zei premier Rutte nog in het Europees Parlement: "De huidige cijfers zijn niet houdbaar. We hebben een grote daling nodig."

Het plan-Samsom

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl