Beeld uit de film 'De Missie'

Hoe effectief is de VN-vredesoperatie in Mali?

  • Karel Ornstein

    verslaggever

  • Karel Ornstein

    verslaggever

Nederland is een van de landen die militairen naar Mali heeft gestuurd om daar vrede en stabiliteit te brengen. Over de VN-operatie in het Afrikaanse land heeft Robert Oey de film De Missie gemaakt. In Mali volgde hij daarvoor kolonel Joost de Wolf, de hoogste Nederlandse militair.

Nieuwsuur spreekt over de film en de VN-missie met filmmaker Robert Oey en Frank van Kappen, oud-militair adviseur van de VN.

Hoe effectief is de VN-vredesoperatie in Mali?

Rust terugbrengen

Sinds 2012 is het onrustig in Mali. Rebellen en islamitische strijders proberen vanuit het noorden op te rukken naar het zuiden. Om dat te voorkomen stuurt de VN militairen naar Mali, met als doel de rust in het land terug te brengen.

In 2014 wordt Joost de Wolf aangesteld als plv. Chef Operaties van de VN-missie in Mali. Tien maanden lang is De Wolf op het hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako verantwoordelijk voor alle militaire operaties die de VN-vredesmacht uitvoert.

In het Afrikaanse land zijn honderden Nederlandse militairen actief. Naast special forces houden de Nederlanders zich vooral bezig met inlichtingenwerk. In totaal telt de vredesmacht ongeveer 12.000 VN-militairen.

Desertie

In De Missie is een gesprek te zien dat kolonel De Wolf heeft met ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Wolf spreekt zijn verbazing uit over hoe ongedisciplineerd een deel van de VN-militairen is, soldaten afkomstig uit Afrika en andere derde wereldlanden.

"Maandelijks hadden we desertie. Mensen die gewoon in hun auto stapten en zeiden: ik heb genoeg gehad, ik rij gewoon lekker weg", zegt De Wolf in de film. "Ook hogere officieren. Complete eenheden bepaalden zelf wat ze gingen doen."

De Wolf: maandelijks hadden we desertie

Niet de beste militairen

Frank van Kappen is militair-adviseur geweest van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De oud-generaal-majoor, die betrokken was bij VN-missies in Liberia en Bosnië, herkent het beeld van slecht functionerende VN-militairen.

"Ik heb er in mijn tijd bij de VN ook mee geworsteld", zegt Van Kappen. "De VN heeft zelf geen troepen, die leen je van landen. Soms zijn ze goed, soms zijn ze helemaal niet goed. Je krijgt niet de beste militairen, maar je moet het ermee doen."

Grenzen

In de film is ook te zien dat kolonel De Wolf op een gegeven moment oploopt tegen de grenzen van het VN-mandaat van de vredesmissie in Mali. De VN-militairen mogen niet actief achter de rebellen en de terroristen aan.

Het bestrijden van terrorisme is de exclusieve taak van het Franse leger. Uit militair oogpunt wil De Wolf graag samenwerken. De kolonel biedt de Fransen logistieke steun van de VN aan, maar de Fransen weigeren dit.

Vanaf 3 maart is de Teledoc-film van Robert Oey te zien in de bioscoop.

Kolonel Joost de Wolf in Mali

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl