De commissie Schouten heeft geen aanwijzingen gevonden dat er door een of meer fractieleiders is gelekt uit Commissie Stiekem. Er is geen schuldige gevonden en de Tweede Kamer hoeft daarom niemand te vervolgen, luidt het advies.
Dat er is gelekt, is wel duidelijk geworden. Er is "over een langere periode, bij herhaling" geheime informatie in de media terechtgekomen, staat in het rapport. De commissie, onder leiding van Kamerlid Schouten (ChristenUnie), betreurt het dat het niet mogelijk is gebleken om de waarheid te achterhalen.
De commissie-Schouten moest snel werken, omdat op 3 februari de deadline verloopt om de zaak over te dragen aan de procureur-generaal. Die zou de strafrechtelijke vervolging op zich moeten nemen.
De commissie stelt dat de tijd en de middelen voor een grondig onderzoek tekortschoten. De fractieleiders konden bijvoorbeeld niet onder ede worden gehoord.
Deskundigen lieten eerder deze week al weten weinig vertrouwen te hebben in de commissie. "De Tweede Kamer is helemaal niet uitgerust om een strafrechtelijk onderzoek te doen", zei hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. "Ze moeten hun eigen collega's, fractievoorzitters zelfs, gaan keuren. Zeker in deze ingewikkelde zaak is dat echt een rommelpot."
Waar ging het over?
De informatie die gelekt zou zijn betreft een gesprek op 12 december 2013 tussen de commissie Stiekem en minister Ronald Plasterk over de Nederlandse veiligheidsdiensten. Die hadden 1,8 miljoen telefoongegevens doorgespeeld naar de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.
Na het gesprek verschenen er berichten in de media dat Plasterk de fractievoorzitters goed zou hebben geïnformeerd over de kwestie. En die informatie zou afkomstig kunnen zijn van een lid van de commissie Stiekem, die daar juist niets over mag vertellen.