Wat is de Nederlandse kustlijn waard? Moet die blijven zoals hij is: een organisch geheel van duinen, dijken, waterkeringen en strandtenten? Of moet er in de nabije toekomst meer ruimte komen voor toeristische exploitatie?
Daarover is felle discussie ontstaan nadat minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu bekendmaakte het algemene bouwverbod langs de kust te willen opheffen. Tegenstanders vrezen "Belgische toestanden" met hoogbouw en vakantiehuizen vlak achter de duinen of zelfs op het strand.
Nieuwsuur bezoekt de Zeeuwse kust en spreekt o.a. met verontruste bewoners, een projectontwikkelaar en een Zeeuwse gedeputeerde. Hoe kijken zij naar de bouwmogelijkheden? Minister Schultz is vanavond te gast.
Kleinschalige projecten
De minister wil de verantwoordelijkheid voor de kustlijn decentraliseren, zodat niet Den Haag bepaalt maar de provincies en gemeenten. De kustgebieden krijgen zo de kans om aantrekkelijker te worden, voor bijvoorbeeld toeristen. Maar de hele kust volbouwen, is niet de bedoeling.
"De bedoeling van deze beleidswijziging is om kleinschalige projecten mogelijk te maken. Het beeld is nu dat de kust vol komt te staan met flatgebouwen. Dat is absoluut niet de bedoeling", zei Schultz eerder als reactie op bezorgde geluiden.
Vakantiehuisjes
Het voorstel van de minister leidt namelijk tot onrust bij de kustbewoners. Zoals Joost en Koosje Naudts die juist voor de kust en de groene omgeving ooit naar Vlissingen zijn verhuisd. Ze vrezen dat het Nollebos bij Vlissingen straks moet wijken voor vakantiehuisjes.
"Het begint waarschijnlijk met 240 vakantiehuisjes. Maar die worden dan na tien jaar vervangen door grotere villa's", zegt Joost Naudts. "Dan wordt het hele gebied gewoon verkaveld. Dan is het verloren voor dagrecreatie, voor mensen die hier gewoon even willen zijn."
De gemeente Vlissingen zegt in een reactie aan Nieuwsuur dat het gaat om een idee van een aantal ondernemers. Er is nog niets besloten, maar volgens de wethouder wordt er wel serieus naar de ideeën gekeken.
Economische impuls
Aan de kust bij Breskens, Zeeuws-Vlaanderen, wordt nu al een project uitgevoerd. De camping die eerst in het gebied zat, maakt plaats voor vierhonderd vakantiewoningen. Tegelijkertijd wordt in de polder zout water binnengelaten, waardoor een bijzonder natuurgebied ontstaat.
Het project stuitte op veel weerstand, maar nu is er berusting, zegt projectontwikkelaar Cees Slager. "Iedereen heeft zijn mening mogen geven en de Raad van State heeft besloten dat er gebouwd mag worden. Bovendien kan dit deel van Nederland een economische impuls juist goed gebruiken."
Geen kopie
Op het provinciehuis in Middelburg is men positief over het plan van minister Schultz. Volgens VVD-gedeputeerde Carla Schönknecht zal wel worden nagegaan of de bebouwing op "juiste argumenten" gebeurt. "Het kan niet zo zijn dat een gemeente uit geldgebrek bebouwing toestaat op plekken waar we het eigenlijk allemaal niet willen."
Bewoners en natuurorganisatie zeggen te vrezen voor "Belgische toestanden": met appartementsblokken pal aan de kust in plaatsen als bijvoorbeeld Knokke of Blankenberge. Dat zal volgens Schönknecht niet gebeuren. "Zo gaat het er hier niet uitzien. Wij koesteren de ruimte, de rust en de groene natuur. Wij willen ook geen kopie zijn van een andere kust."
Handtekeningen
Desondanks blijven de zorgen bestaan. Natuurmonumenten heeft inmiddels tienduizenden handtekeningen ingezameld tegen het plan voor bouwen aan de kust en dat aantal loopt nog steeds op. De organisatie vraagt minister Schultz het besluit in te trekken. Vandaag heeft Natuurmonumenten de Tweede Kamer de petitie aangeboden.
Op de site beschermdekust.nl verzamelt Natuurmonumenten alle bouwplannen die al zijn ingediend. Ook andere natuurorganisaties hebben zich bij de actie aangesloten. "Wij maken ons zorgen over een wildgroei aan bouwplannen en de consequenties voor het landschap en de natuur", schrijven de organisaties op de site.