Nieuwsuur
Nieuwsuur

Zeven jaar na het hoogtepunt van de kredietcrisis sprak Nieuwsuur met de topmannen van de vier grootste banken van Nederland. Voor het eerst gaven de bankiers een gezamenlijk tv-interview. 

Op de Zuidas in Amsterdam sprak Twan Huys met Ralph Hamers (ING), Wiebe Draijer (Rabobank), Gerrit Zalm (ABN AMRO) en Maurice Oostendorp (SNS) over de lessen uit de crisis, de diepe vertrouwensbreuk met de klant en over de toekomst van de banksector. 

Nieuwsuur interviewt topmannen van vier Nederlandse banken

Als we niet waren gesteund, was de ING omgevallen.

Ralph Hamers, ING-topman

De Algemene Rekenkamer berekende voor Nieuwsuur dat de Nederlandse staat zeker honderd miljard euro heeft gestoken in staatssteun, leningen en garanties om de financiële sector overeind te houden. 

"Als we op dat moment niet door de staat waren gesteund, dan was ING omgevallen", vertelt ING-topman Ralph Hamers. De bank kreeg in 2008 een kapitaalinjectie van tien miljard, en betaalde die de afgelopen jaren terug. 

Meer vlees op de botten

Tijdens de kredietcrisis kwam ABN Amro zwaar in de problemen en moest zelfs worden genationaliseerd. Om in de toekomst tegenslagen beter op te kunnen vangen, moet de bank meer vlees op de botten krijgen, beaamt topman Gerrit Zalm.  "We willen de kapitaalpositie verder versterken en uitbouwen de komende jaren, ook door het inhouden van winst." 

Wat verdienen de bankiers en waarom?

Topman Maurice Oostendorp van de genationaliseerde SNS Bank waarschuwt dat als de banken meer eigen vermogen moeten aanhouden, dat wordt doorberekend. Dat heeft duurdere leningen en minder spaarrente als gevolg. 

"Wat er aan regelgeving en toezicht is doorgevoerd was nodig en goed, maar we hebben een grens bereikt."

Gaat de hypotheekrente nog verder naar beneden in 2016?

De banken raakten de afgelopen jaren ook in opspraak omdat ze jarenlang ingewikkelde producten aan mkb’ers verkochten. De Autoriteit Financiële markten (AFM) berichtte onlangs dat de afhandeling van die dossiers door de banken nog onvoldoende was. 

De bankiers geven aan dit te willen herstellen. "We zullen alle fouten die we hebben gemaakt corrigeren en compenseren", zegt Rabo-topman Wiebe Draijer. 

Concurrentie 

Het vertrouwen willen de bankiers "stapje voor stapje en transactie voor transactie" herstellen. En dat terwijl gloednieuwe concurrentie zich aandient. 

Terwijl bij banken duizenden mensen hun baan verliezen, zien kleine IT-bedrijfjes een gat in de markt. Langzaam nemen ze steeds meer taken van bestaande banken over. "De financiële-techstartups vallen ons van alle kanten aan", zegt Hamers. "Ze houden ons scherp."

STER reclame