Een spannend weekend voor de medewerkers van V&D: overnamekandidaten hebben tot zondagochtend 11.00 uur de tijd om een officieel bod te doen. De curatoren spreken daarna met een aantal geïnteresseerde partijen. Maandag of dinsdag wordt meer duidelijkheid verwacht.
Na het faillissement zijn de winkels van V&D en de restaurants van La Place open gebleven. Ook wordt het personeel tot 15 februari doorbetaald door het UWV. "We blijven hopen een doorstart, we blijven vechten. Voor Zaandam wordt het best moeilijk, maar we zetten de knop om", zegt Jook Sluijk, medewerker van V&D Zaandam en al 27 jaar werkzaam bij het bedrijf.
Nieuwsuur liep deze week twee dagen mee in de V&D-filialen in Utrecht en Zaandam, en op het distributiecentrum in Nieuwegein. In de uitzending is Maurice Limmen, voorzitter van de vakcentrale CNV te gast.
Het is toch je lust en je leven. Ik kan me geen dag zonder V&D voorstellen.
Bij de V&D-vestiging in Zaandam is de omzet sinds de aankondiging van het faillissement veel hoger dan normaal. Dat komt volgens bedrijfsleider Jan Chris Siegers door de publiciteit. "Er wordt gezegd: jullie gaan toch dicht, dus alles zal wel goedkoper zijn. De laatste tweeënhalve week schieten we enorm over vorig jaar heen."
Maar de onzekerheid rond de doorstart houdt de winkelmedewerkers dag en nacht bezig. "Het is toch je lust en je leven, al 36 jaar", zegt Rita Jansen (52) die op de kinderafdeling in Zaandam staat. "Ik kan me geen dag zonder V&D voorstellen, ook als ik vrij ben denk ik aan V&D en beleef ik V&D."
Interne cijfers personeelsbestand
Elk filiaal heeft werknemers zoals Rita Jansen en Jook Sluijk. Mensen die al decennia voor het bedrijf werken. In de retailsector vormt personeel ongeveer 40 procent van de bedrijfskosten, blijkt uit onderzoek van de Rabobank. Vooral oudere werknemers kosten veel. Ze hebben niet alleen hogere salarissen, maar ook vaker vaste contracten en betere arbeidsvoorwaarden. Dat geldt ook voor V&D.
Cijfers over de leeftijdsopbouw bij winkelketens als V&D, Hema of Blokker zijn normaal gesproken niet openbaar. Interne, niet eerder gepubliceerde cijfers van V&D in handen van Nieuwsuur, geven een bijzonder inkijkje in het personeelsbestand van de warenhuisketen.
Op 31 december 2015, de dag dat het concern failliet werd verklaard, waren 5179 mensen in dienst bij V&D. Bij restaurantketen La Place, ook onderdeel van het bedrijf, werkten nog eens zo’n 5000 medewerkers. La Place heeft een eigen cao.
Wat opvalt, is dat bijna de helft van de winkelmedewerkers jonger is dan 24. Maar er is ook een vrij grote groep oudere personeelsleden: 27 procent is 46 jaar of ouder.
Veel lange dienstverbanden
Onder de jonge medewerkers van V&D is het verloop hoog. Maar de V&D heeft ook heel veel trouwe werknemers, blijkt uit de verdeling van het personeel per aantal dienstjaren
De combinatie van relatief oude werknemers met lange dienstverbanden lijkt een probleem te vormen voor V&D. Medewerkers die al voor november 2014 in dienst waren, vallen onder een andere – duurdere – cao dan medewerkers die later bij het warenhuis zijn komen werken.
Twee derde van het personeel valt onder de oude V&D-cao. Die cao heeft verschillende voordelen ten opzichte van de nieuwe, zoals een werkweek van 35 uur in plaats van 38 uur, dat is voor medewerkers die al voor 2008 in dienst waren. Ook liggen de salarissen liggen per schaal iets hoger.
In een familiebedrijf als V&D was een goed personeelsbeleid een kwestie van beschaving.
De goede arbeidsvoorwaarden zijn de erfenis van het familiebedrijf dat Vroom & Dreesmann ooit was, zegt hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers. "Je kunt zeggen dat in een familiebedrijf een goed personeelsbeleid een kwestie van beschaving was."
Maar het personeelsbeleid uit verleden werkt door in het heden, zegt Schippers. Hij noemt het seniorenverlof als voorbeeld: een medewerker van 64 jaar die fulltime werkt en onder de oude cao valt, heeft recht op 508 uren arbeidsduurverkorting per jaar. "Ik heb zitten rekenen: dat betekent elke week een dag niet werken. Dat maakt het duur."
Nieuwe baan
Mocht V&D een doorstart maken, dan zullen medewerkers genoegen moeten nemen met meer sobere voorwaarden, denkt de arbeidseconoom. "Ik denk dat een nieuwe investeerder niet meer zulke mooie arbeidsvoorwaarden gaat geven. Ze mogen blij zijn als ze een nieuwe baan vinden."
Werknemers in de detailhandel die werkloos worden hebben wat minder kans dat ze een nieuwe baan vinden dan gemiddeld, bleek eerder deze week uit cijfers die uitkeringsinstantie UWV op verzoek van de NOS op een rij heeft gezet.
De Zaanse verkoopmedewerker Carla Aardenburg (55), al 37 jaar bij V&D in dienst, houdt de moed erin: "We duimen!"