Pegida in Antwerpen
Aangepast

Pegida slaat vleugels uit naar Antwerpen

De verontwaardiging over de massa-aanranding in Keulen, waarbij op grote schaal vrouwen werden lastiggevallen, aangerand en beroofd, slaat over naar de buurlanden. Vandaag werd in Antwerpen gedemonstreerd tegen de komst van asielzoekers door de anti-islambeweging Pegida.

In Nieuwsuur vanavond een reportage uit Antwerpen en een gesprek met Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen.

Ik denk dat Merkel nu onderhand wel bereid is eindelijk het geweer deftig van schouder te wisselen.

Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen
Pegida slaat vleugels uit naar Antwerpen

Geen oplossing

De massa-aanranding in Keulen heeft de asieldiscussie in heel Europa op scherp gezet. De Duitse anti-moslim beweging Pegida slaat zijn vleugels uit. Volgende maand willen ze in Amsterdam demonstreren. Vandaag is er een gezamenlijke demonstratie van Pegida en het Vlaams Belang in Antwerpen.

Vlaams Belang-leider Filip Dewinter sprak vandaag de demonstranten toe. "Een armlengte afstand houden is geen oplossing", zei hij refererend aan een maatregel die de burgemeester van Keulen wilde invoeren na de incidenten op oudejaarsnacht. "De Koran hoort thuis aan de andere kant van de Middellandse Zee", riep Dewinter. "Ban de Islam."

Pegida en tegenstanders op de been in Keulen
 • Nieuwsuur
  Betoging in Antwerpen
 • Nieuwsuur
  Filip Dewinter en leiders Pegida Vlaanderen, Duitsland en Nederland op 'Grenzen toe'-manifestatie
 • Nieuwsuur
  Pegida en Filip Dewinter in Antwerpen
 • Nieuwsuur
  Pegida in Antwerpen

Burgemeester van Antwerpen Bart de Wever - ook politiek-leider van de N-VA, de grootste partij in de rechtse Belgische regering - stond een eerdere betoging van Pegida in zijn stad niet toe. Vandaag was er wel toestemming.

Toleratie

De Wever vreest dat de aanrandingen in Keulen de tolerantie over vluchtingen bij de bevolking onderuit zullen halen. "Alles wat ik eind september tijdens een lezing aan de Universiteit van Gent over de vluchtelingencrisis heb gezegd, is uitgekomen. En dat is spijtig", zegt De Wever vandaag in een interview in De Tijd.

"Populistisch rechts is in opmars en de tolerantie neemt af. Het enige wat nog ontbrak om de geest helemaal uit de fles te laten, was een majeur incident. Dat is met de aanrandingen in Keulen op oudejaar helaas gebeurd", aldus De Wever.

Grote uitdaging

De Wever pleit voor een snelle Europese aanpak: een Europese grenswacht, hotspots aan de grenzen en een selectief opvangbeleid. Politieke vluchtelingen moeten van hem worden opgevangen en voor oorlogsvluchtelingen moet er tijdelijke opvang aan de grenzen komen.

Terreur zal volgens de Antwerpse burgemeester een belangrijke uitdaging blijven in 2016. "En die dreiging komt niet alleen van buiten onze grenzen, maar van binnenuit. Van mensen die onze democratische waarden niet delen."

En hij ziet nog een andere grote uitdaging: de grootste migratiecrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. "Als we van de migratie een succes willen maken, moeten we die mensen zien te activeren en weten in te passen in de arbeidsmarkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl