Bas Haan op de redactie van Nieuwsuur

Bas Haan uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2015

Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan is door het journalistieke vakblad Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2015. Hij krijgt de prijs voor zijn primeurs en berichtgeving over de deal tussen Fred Teeven en crimineel Cees H., ook wel de Teevendeal genoemd.

Haan heeft twee jaar aan de zaak gewerkt. De jury van de prijs bekroont hem vanwege "zijn enorme vasthoudendheid, zijn zorgvuldigheid en vanwege het maatschappelijke belang van zijn onderzoek".

"Haan liet de kijker zien dat de overheid in dit geval de beeldvorming liet prevaleren boven de werkelijkheid. Hij legde pijnlijk de machinaties van de politieke kopstukken in deze zaak bloot", zegt de jury, die bestaat uit Ad van Liempt, Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen, Robert van den Ham en Tonie van Ringelestijn.

Rode draad

Haan zegt tegen Villamedia zeer vereerd te zijn met de prijs. Het gedrag van de overheid kritisch volgen noemt hij de rode draad in zijn werk. "In dit geval wilden de bewindslieden de beeldvorming het van de waarheid laten winnen. Dat is niet gelukt."

Hij dankt ook de redactie van Nieuwsuur voor de steun. "Ik ben blij en dankbaar dat Nieuwsuur ervoor kiest om dit soort tijdrovende onderzoeksjournalistiek maximaal te steunen en mogelijk te maken."

Eerdere winnaars

Bas Haan neemt de prijs 3 februari in ontvangst. Dat gebeurt in de raadszaal van de gemeente Hilversum.

Eerder werd de prijs toegekend aan: Joris Luyendijk, Ben Rogmans, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg, Robert Chesal en Joep Dohmen, Brenno de Winter, Hans Jaap Melissen, Rob Wijnberg en Olaf Koens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl