In Geldermalsen protesteren inwoners tegen de komst van een opvanglocatie voor ruim 1500 asielzoekers
Aangepast

Kunnen gemeenten grimmig protest tegen AZC's wel aan?

Relschoppers maakten woensdag een vergadering in de gemeenteraad van Geldermalsen met geweld onmogelijk. Gemeenteraadsleden en hun familieleden werden bedreigd vanwege de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen. Het is het zoveelste protest tegen de komst van asielzoekers dat uit de hand loopt.

In Nieuwsuur vanavond oud-burgemeester van Amsterdam en voormalig staatssecretaris Job Cohen over de steeds grimmigere protesten. Hij ziet dat een deel van de bevolking zich afkeert van de manier waarop de samenleving is georganiseerd en weinig tot geen vertrouwen hebben in de overheid en de bestuurders.

Vervolgen

De politie in Geldermalsen krijgt inmiddels veel foto's en filmpjes binnen van de rellen in Geldermalsen. Een groep van zeventig tot tachtig relschoppers drong kort na het begin van de raadsvergadering door de hekken voor het stadhuis.

Kunnen gemeenten grimmig protest tegen AZC's wel aan?

Het vervolgen van de relschoppers is tegenwoordig misschien wel makkelijker, denkt Henny Sackers, professor Strafrecht. Al moet dat dan wel via het wetsartikel 'Opruien' doen. "Dat is een heel lastig artikel, want moeilijk te bewijzen."

Door de incidenten van de afgelopen maanden moet iemand nog explicieter zijn in een oproep op de sociale media om in verzet te komen. Bij de oproep moet expliciet 'geweldloos verzet' staan. "Wat een paar maanden geleden logisch was, moet je nu dus wellicht explicieter afwijzen", denkt Sackers

Simplistisch

Tamara Wulffelé van AZC Alert wil een oproep tot verzet niet in verband brengen met de rellen. "Dat is te simplistisch en daarmee doe je geen recht aan de grote gevoelens van boosheid die spelen."

Volgens Wulffelé voelen mensen zich gewoon niet meer gehoord. Maar ze denkt niet dat mensen er met de intentie van geweld naartoe zijn gegaan. "Ik roep ook regelmatig op tot geweldloos verzet. De emoties zijn hoog opgelopen. Mensen voelen zich gepasseerd."

De rellen in Geldermalsen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl