Vrouwen in Saudi-Arabië

Op campagne met vrouwelijke kandidaat in Saudi-Arabië

Zelf naar het stembureau rijden is er niet bij. Maar voor de Saoedische vrouwen is het vandaag toch een speciale dag. Voor het eerst in de geschiedenis mogen ze meedoen met verkiezingen.

Verslaggever Jan Eikelboom is in Saudi-Arabië en vandaag op pad met één van de kandidaten: Raja Hafzi. Vanavond zijn reportage.

Man

In totaal doen 979 vrouwelijke kandidaten aan deze verkiezingen mee. Een tent is het hoofdkwartier van Raja Hafzi, die campagne voert voor een zetel in de gemeenteraad van Jeddah. Achter de tent is een call-center ingericht, waar kiezers worden gebeld. Het campagneteam van Raja Hafzi bestaat niet alleen uit vrouwen, sterker nog: de meerderheid is man.

  • AP
    Vrouw brengt haar stem uit
  • Nieuwsuur
    De Saoedische activiste Aziza al Yousef boycot eerste verkiezingen waar vrouwen aan mogen meedoen.
  • Nieuwsuur
    Een winkelcentrum in Saudi-Arabië
  • AFP
    Saudische vrouwen op weg om zich te registreren voor de verkiezingen
  • Nieuwsuur
Op campagne met vrouwelijke kandidaat in Saudi-Arabië

Vrouwen en mannen die in dezelfde ruimte samen aan het werk zijn. Een paar jaar geleden was het nog ondenkbaar in Saudi Arabië. In 2011 gaf koning Abdullah vrouwen het recht om te stemmen en om deel te nemen aan verkiezingen. De komende verkiezingen zijn de eerste waarin vrouwen daadwerkelijk gebruik kunnen maken van dit recht. In 2013 gaf Abdullah vrouwen ook toestemming om deel uit te maken van de adviesraad van zijn kabinet.

Propaganda

Maar lang niet alle vrouwen zijn positief. Aziza al Yousef is een van de leiders van het protest tegen het rijverbod voor vrouwen. Volgens haar zijn de veranderingen vooral cosmetisch. Ze boycot de verkiezingen en gaat niet stemmen, omdat ze vindt dat deze verkiezingen een propagandashow zijn voor het regime en omdat vrouwen nog steeds geen gelijke rechten hebben.

Saoedische vrouwen mogen sinds een aantal jaren wel in een winkel werken, maar voor bijvoorbeeld een paspoort moeten ze toestemming vragen aan hun man. Ook kunnen ze alleen reizen met toestemming van een man.

Invloed

De opkomst bij de verkiezing van vandaag is niet hoog. Saoedische gemeenteraadsleden hebben geen politieke invloed en er staat dus niets op het spel. De positie van de vrouwen zal door deze verkiezingen dan ook niet veranderen. Zelf rijden zit er voorlopig niet in.

Deel 1: Hoe kijkt men in Saudi-Arabië naar IS?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl