Nieuwsuur
ANP

Premier Mark Rutte brengt het leven van Cees H. in gevaar met zijn suggestie van een zeer waardevolle tegenprestatie voor de Teevendeal, zegt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. "Dit is levensgevaarlijk. De premier moet snel ophouden met die flauwekul, hij weet niet waar hij over praat."

Kuijpers is bang dat H. gevaar loopt, omdat nu de suggestie is gewekt dat hij informatie over andere criminelen heeft doorgegeven in ruil voor het sluiten van de deal. "Ik wil niet dat een of andere idioot mijn cliënt verdenkt van het lekken van informatie en hij vervolgens een acute loodvergiftiging krijgt", zei Kuijpers tegen Nieuwsuur.

'Het leven van Cees H. loopt gevaar'

Goede deal

Premier Rutte suggereerde in de persconferentie vandaag dat de tegenprestatie van drugscrimineel H. in de Teevendeal misschien wel groter was dan tot nu toe wordt aangenomen. Hij houdt het daardoor voor mogelijk dat het toch een goede deal was.

"Ik weet niet of de heer Oosting in vertrouwen de tegenprestatie heeft gehoord", zei Rutte. "Om conclusies te kunnen trekken, moet je wel de tegenprestatie kennen." Wat die tegenprestatie is of was, zegt Rutte niet te weten.

In ruil

De onderzoekscommissie-Oosting naar de Teevendeal oordeelde dat toenmalig officier van justitie Fred Teeven een slechte deal had gesloten, omdat drugscrimineel Cees H. 4,7 miljoen gulden mocht houden en daar geen belasting over hoefde te betalen. 

Wat Cees H. in ruil daarvoor moest doen, is nooit bekendgemaakt. Kuijpers, de advocaat van H., heeft steeds ontkend dat zijn cliënt in ruil daarvoor informatie over andere criminelen heeft gegeven.

STER reclame