AFP

Nederlandse vinding tegen malariamug krijgt 10 miljoen dollar

Wageningse onderzoekers van het bureau In2Care krijgen een subsidie van 10,2 miljoen dollar van Microsoft-oprichter Bill Gates. Onlangs ontwikkelden de onderzoekers een geheel nieuwe methode om resistente malariamuggen te kunnen doden met insecticiden waar ze resistent tegen zijn geworden.

Nieuwsuur maakte vorig jaar een reportage met de directeur van In2Care, Bart Knols, over zijn proefproject in Tanzania.

Resistentie

In Afrika worden malariamuggen op steeds grotere schaal resistent tegen toegestane insecticiden. Een belangrijke hindernis in de strijd tegen malaria. Tegen pyrethroïden, de belangrijkste groep van insecticiden waarmee klamboes worden behandeld, bestaat zelfs de meeste resistentie.

Onderzoekers van In2Care hebben een elektrostatisch geladen coating ontwikkeld waarmee muggen doeltreffend worden uitgeschakeld. Statische elektriciteit zorgt ervoor dat de muggen min of meer worden besprongen door een bestrijdingsmiddel. De werking van het gif wordt versterkt en verlengt door de elektrostatische lading.

De Amerikaanse multimiljardair Bill Gates en zijn vrouw stellen nu meer dan 10 miljoen dollar beschikbaar om een grote proef uit te voeren in Ivoorkust waar veel resistentie voorkomt bij lokale malariamuggen.

'Eave tubes'

In Ivoorkust zullen 6000 huizen worden voorzien van zogenaamde ‘eave tubes’. Dat zijn ventilatiegaten onder de dakrand voorzien van het speciale gaas waar malariamuggen naartoe gelokt worden door de geuren van huisbewoners die door de gaten naar buiten komen. Onder leiding van In2Care werd deze methode in de afgelopen drie jaar ontwikkeld en al in ruim 1800 woningen in Tanzania toegepast.

Nieuwsuur reisde vorig jaar met In2Care-directeur en 'malariaprofessor' Bart Knols naar Tanzania om zijn proefproject met 'eave tubes' te bekijken. In enorme glazen kassen had hij complete dorpen nagebouwd waar hij op grote schaal tests deed met zijn nieuwe vinding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl