Nieuwsuur Binnenland Economie Aangepast

Nieuwe strategie van Rabobank: 9000 banen minder

ANP

Bij de Rabobank verdwijnen de komende jaren 9000 banen, bovenop de ruim 10.000 banen die vanaf 2013 al werden geschrapt. De nieuwe ronde behelst ongeveer een kwart van alle banen die er nog zijn bij de bank.

De grootste particuliere werkgever van Nederland maakte vanmiddag zijn strategie voor de komende jaren bekend. De presentatie van de strategie 2016-2020 is het sluitstuk van een grote verandering van de bedrijfsstructuur van Rabobank. De nieuwe ontslagronde maakt daar deel van uit. 

Vakbond de Unie kan de ingreep van Rabobank begrijpen, maar mist een goed sociaal plan. Het ontbreekt volgens de bond aan toekomstperspectief voor de mensen die ontslagen zijn.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer zit vanavond bij Nieuwsuur in de studio.

Reorganisaties bij de Rabobank kostten veel werkgelegenheid NOS / Lars Boogaard
Nieuwe strategie van Rabobank: 9000 banen minder

Structuur

De toekomstplannen omvatten meer dan de ontslagen. De 106 vestigingen van de Rabobank hebben nu nog elk een eigen bankvergunning. Per 1 januari 2016 verandert dat. Dan gaat de Rabobank verder onder één bankvergunning met één jaarrekening. 

De algemene ledenvergadering heeft vandaag zoals verwacht ingestemd met die nieuwe structuur. Vorige week deden alle 106 lokale banken dat al. Het zwaartepunt verhuist daarmee naar het hoofdkantoor van Rabobank Nederland in Utrecht. De lokale banken krijgen een stem in de algemene ledenraad. De besluiten die die raad neemt, zijn bindend.

Rabobank zit nog in de laatste fase van een eerdere reorganisatie, de grootste in de geschiedenis van de bank. Zo'n tienduizend medewerkers verloren daarbij hun baan, van wie ongeveer achtduizend bij de lokale banken. Inmiddels zijn er zo'n 7000 banen verdwenen, de overige 3000 staan voor de komende periode op de rol. 

Via internet 

Topman Wiebe Draijer antwoordde vorig jaar in Nieuwsuur op de vraag of hij meer ontslagen bij Rabobank verwachtte: "Verwachten zou ik niet zeggen, maar ik sluit het niet uit." 

De missie van Rabo-topman Wiebe Draijer

Vanmiddag zei hij dat het schrappen van nog meer banen onder meer noodzakelijk is omdat klanten hun bankzaken steeds vaker via internet regelen. De banen die verdwijnen, zijn vooral die van medewerkers van wie de taken kunnen worden geautomatiseerd, zoals ondersteunende diensten. Functies van medewerkers die klanten bedienen, worden zo veel mogelijk ontzien.

In Nederland is Rabobank marktleider op het gebied van hypotheken, sparen en verzekeren. Ook is het de belangrijkste financiële dienstverlener voor het midden- en kleinbedrijf, de food- en agrisector en het grootzakelijke segment. Ook internationaal heeft Rabobank een leidende positie in de food- en agrisector.

Dit verandert er bij de Rabobank

STER reclame