Beeld uit een propaganda-video van ISIS-strijders die oprukken naar Tikrit

Fascinerend inkijkje in de wereld van IS

Islamitische Staat (IS) is buitengewoon goed en professioneel georganiseerd. Dat zegt de Duitse journalist en IS-expert Christoph Reuter, die een boek schreef over de terreurgroep. In Syrië wist hij de hand te leggen op geheime documenten, die de blauwdruk vormden voor de oprichting en structuur van IS. Ze bieden een fascinerend inkijkje in de wereld van terreur.

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom spreekt vanavond met Christoph Reuter.

Fascinerend inkijkje in de wereld van IS

Oud-militairen

Christoph Reuter is Midden-Oosten-correspondent voor de Duitse Spiegel. Volgens hem is de islam voor IS geen doel maar een middel. Achter de schermen hebben bij IS niet de jihadisten de touwtjes in handen, maar oud-militairen van het Iraakse leger. Na de val van Saddam Hoessein werden zij allemaal door de Amerikanen ontslagen.

De snelle opmars van IS in 2013, verraste de wereld. De groep die opeens overal de kop op stak, leek zomaar uit het niets te komen. Maar uit de documenten waar Reuter de hand op wist te leggen, blijkt dat in werkelijkheid de vestiging van een Islamitische Staat in Syrië bijna een jaar lang in het diepste geheim is voorbereid.

"De eerste fase was in het geheim groeien en kijken wie ze konden gebruiken of juist moesten doden. Er werden mensen in het geheim ontvoerd of in het geheim gedood. Pas toen ze zich machtig genoeg voelden, vielen ze met een overmacht een vijandige stad aan", zegt Reuter.

Zaaien van angst

De opmars van IS is volgens de Duitse journalist dan ook geen toeval, maar het resultaat van een weldoordachte strategie, waarbij tot over de kleinste details is nagedacht. Die werkwijze was ook zichtbaar bij de aanslagen in Parijs, zegt Reuter, die niet gelooft dat het toeval was dat bij het lichaam van een van de daders een vals Syrisch paspoort lag.

Reuter: "Ze willen de wereld laten zien - en Frankrijk in het bijzonder - dat Syrische vluchtelingen 'bij ons horen'. Dat er aanvallers zitten onder de vluchtelingen."

Polariseren door het zaaien van angst is de tactiek van de terreurgroep, en de wereld probeert daarop een antwoord te formuleren. Tot dusverre tevergeefs. Want IS is volgens Reuter geen losgeslagen bende terroristen. Maar een tegenstander van formaat.

De structuur van de inlichtingendiensten van IS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl