ECB-president Mario Draghi
Aangepast

ECB geeft economie nieuwe injectie

De ECB pompt nog eens 360 miljard in de economie. Nu al geeft de ECB 60 miljard euro per maand uit om leningen op te kopen op de financiële markten. Dat opkoopprogramma wordt verlengd tot tenminste maart 2017.

De financiële markten drongen al langer aan op een verruiming van het opkoopprogramma. Meer geld in de markt is goed voor de beurzen en bedrijven en consumenten kunnen dan goedkoper lenen, is de gedachte.

Vanavond in Nieuwsuur de Consumentenbond over de gevolgen voor de consument. Te gast is econoom Mathijs Bouman.

Stimulans

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief niet verlaagd. Het blijft staan op 0,05 procent. Dit is het tarief dat banken aan de ECB betalen voor geld dat ze daar lenen. Het besluit komt onverwacht, er werd gerekend op een verlaging naar 0 procent als stimulans voor de economie.

De ECB heeft de depositorente - de rente die banken betalen als ze geld stallen bij de ECB - wel naar beneden bijgesteld. Die rente was al negatief en gaat nu van min 0,2 procent naar min 0,3 procent. Maar ook dat is minder dan verwacht.

Rem

De financiële markten reageren teleurgesteld. De AEX-index daalde na het nieuws direct een paar procent. Het onveranderd laten van de basisrente en het slechts met een klein stapje verlagen van de depositorente is niet waar beleggers op hadden gehoopt.

ECB-bankpresident Mario Draghi gaf de afgelopen weken een paar keer een duidelijke hint dat de ECB vandaag in actie zou komen. De hardnekkige, veel te lage inflatie en het hakkelend economisch herstel maken ingrijpen noodzakelijk, zei hij.

Maart 2015: De Europese Centrale Bank zet de geldpers aan

De ECB streeft naar een inflatie van bijna 2 procent in de eurozone, maar de stijging van het prijspeil ligt al geruime tijd aanzienlijk lager. Zo namen de prijzen deze maand slechts met 0,1 procent toe, net als in oktober.

Die lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen, die een rem kunnen zetten op de economische groei.

Herstel

Voor pensioenfondsen is het dubbel. Hogere beurskoersen leveren hogere beleggingsrendementen op, maar een nog lagere rente drukt de dekkingsgraad en staat een herstel in de weg.

De ECB begon in maart met het opkoopprogramma, in jargon: de QE, de Quantative Easing. Elke maand koopt de centrale bank voor circa 60 miljard euro staatsobligaties en leningen op van financiële instellingen. Tot nu toe heeft de ECB zo al 598,5 miljard euro uitgeven.

Ramingen

De ECB presenteerde vandaag ook nieuwe prognoses voor de groei- en inflatieontwikkelingen in de komende jaren. Draghi stelde de prognose voor dit jaar bij van 1,4 procent naar 1,5 procent. De verwachting voor volgend jaar blijft gehandhaafd op 1,7 procent. De prognose voor 2017 is verhoogd van 1,8 naar 1,9 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl