Dijsselbloem houdt optie mini-Schengen open

Minister Jeroen Dijsselbloem houdt de mogelijkheid van een mini-Schengen open. "Het bestaat nog niet, het is alleen een concept voor als de 28 EU-landen er niet samen uitkomen. Het zijn oplossingen die we niet willen nemen, maar misschien wel moeten nemen", zegt de minister.

De Schengenzone, waarbinnen mensen vrij kunnen reizen, staat steeds meer onder druk door de toestroom van vluchtelingen. Het gebied bestaat uit 22 EU-landen en 4 niet-lidstaten. Er is alleen controle aan de buitengrenzen, maar in de praktijk is dat principe de laatste maanden steeds meer opgegeven.

Dijsselbloem houdt optie mini-Schengen open

Paspoortcontroles

Dijsselbloem hoopt dat een mini-Schengen nog ver weg is: "Maar er zijn dringend Europese oplossingen nodig. Het blijft onze inzet om dat met alle 28 EU-landen te doen, maar als dat niet lukt, dan moet Nederland, met landen die in dezelfde positie zitten, misschien zelf maatregelen nemen."

Vorige week meldden bronnen dat het Nederlandse kabinet in gesprek is met België, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk over een mini-Schengenzone. De vijf landen zouden binnen Schengen een kleiner gebied willen vormen, waar mensen vrij kunnen reizen.

Aan de buitengrenzen zouden dan effectieve paspoortcontroles moeten komen, zodat de asielstroom beter te beheersen is.

Goed alternatief

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra reageerde positief op het plan voor een mini-Schengen. "Als het kabinet dat zou willen, kan het op onze steun rekenen. De instoom is zo hoog, het piept en kraakt aan alle kanten. Dan moet je onorthodoxe maatregelen durven nemen."

Zijlstra wees erop dat Nederland grote moeite heeft om opvang te vinden voor vluchtelingen. "Ook is de screening van vluchtelingen is nog niet op orde. Het is logisch dat je dan nadenkt hoe je de grenscontroles kan intensiveren, met een beperkt aantal landen die hetzelfde probleem hebben."

PvdA-Leider Diederik Samsom reageerde voorzichtiger. "Ik vind het geen goed idee, maar wel een goed alternatief als het goede idee faalt", zei hij. Samsom wil dat binnen de EU naar oplossingen voor de asielstromen wordt gezocht.

Als dat niet lukt, moeten landen niet zelf hun grenzen sluiten, vindt de PvdA-leider: "Dat moet je ten koste van alles voorkomen. Dan is het mini-Schengen een alternatief. Als dat faalt, krijg je een Europa van ieder voor zich."

Reanimeren

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei eerder deze week dat het instorten van de Schengenzone grote gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld de euro. Een gezamenlijke munt heeft volgens hem geen zin als Schengen valt.

"Als de geest van Schengen onze landen en onze harten verlaat, zullen we meer verliezen dan alleen Schengen. Het systeem is een van de fundamenten van het Europese bouwwerk", zei Juncker woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Hij voegde eraan toe dat het systeem voor een deel "in coma ligt". "Degenen die geloven in Europa en haar waarden, haar principes en haar vrijheden, moeten proberen om de geest van Schengen te reanimeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl