De missie van Lancaster: CO2-neutraal worden

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Als maandag de klimaattop in Parijs begint, zullen veel ogen gericht zijn op de Verenigde Staten. Jarenlang behoorden zij tot de grote dwarsliggers. En ook nu nog weigert een meerderheid van het Amerikaanse Congres om de oorzaak van klimaatsverandering te erkennen.

Zo niet president Barack Obama. Die legde de industrie dit jaar al strenge milieu-eisen op, en hij wil dat Amerika, te beginnen in Parijs, een leidende rol op zich neemt. Hij krijgt daarbij steun van het bedrijfsleven en een aantal lokale overheden die zelf al met innovatieve plannen zijn begonnen.

Zoals de stad Lancaster in Californië, dat aantoont dat 'going green' een doorslaand succes kan zijn. Correspondent Wouter Zwart ging er kijken.

De missie van Lancaster: CO2-neutraal worden

Stad vol zonnepanelen

Lancaster wordt ook wel de hoofdstad van de zonne-energie genoemd. Grote parken vol met zonnepanelen kleuren de omgeving van de stad. Het is de bedoeling dat Lancaster uiteindelijk de eerste stad in Amerika wordt die meer groene energie produceert dan verbruikt.

Ook de 150.000 inwoners van de stad worden bij die missie betrokken. Ze moeten hun nieuwe huizen verplicht met zonnepanelen uitrusten. Ze krijgen subsidies en andere voordelen als ze meehelpen de stad naar 100 procent schone energie te krijgen.

Lancaster werkt hard om CO2-neutraal te worden. Tegelijkertijd zijn de gevolgen van klimaatverandering er goed te merken. Extreme droogte die gepaard gaat met verwoestende bosbranden en hoge temperaturen, het is voor Lancaster het nieuwe normaal geworden.

"Wij zijn het epicentrum van klimaatverandering in Californië, maar tegelijkertijd ook het epicentrum van de oplossing", zegt de stadsmanager van Lancaster.

Klimaatplan van Obama

President Obama presenteerde in augustus zijn Clean Power Plan. Hij wil afrekenen met het tijdperk dat de VS, samen met China, de grootste vervuiler ter wereld is en dwarsligt op klimaatgebied. "Klimaatverandering is niet iets voor de volgende generatie. Niet meer", zei Obama in een video die hij voor het lanceren van het plan naar buiten bracht.

  • EPA
    Brandweermannen aan het werk in Lancaster (2013)
  • EPA
    In Lancaster zijn regelmatig bosbranden

Hij vindt dan ook dat er tijdens de klimaattop in Parijs, die maandag begint, een nieuw klimaatakkoord moet komen. Daarmee neemt de president een andere houding aan dan zijn voorgangers. De VS lag eerder vaak dwars bij internationale klimaatonderhandelingen.

Het land weigerde bijvoorbeeld eind jaren 90 het Kyoto-protocol te bekrachtigen. Dat protocol regelde de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De Amerikanen waren bang dat het de concurrentiekracht van hun economie zou aantasten.

Schadelijk voor economie

Nu wil Obama dat de VS de wereld gaat leiden bij de strijd tegen klimaatverandering. Hij wil de uitstoot van zijn land in 2025 met 26 procent verminderen. Daarom moet vooral de energiesector worden aangepakt. Zoals de kolencentrales die veel broeikasgassen uitstoten.

Critici van het plan zijn bang voor negatieve gevolgen voor de Amerikaanse economie. Ook wordt gevreesd dat elektriciteit duurder zal worden. Tientallen staten waar Republikeinen het voor het zeggen hebben, hebben al gezegd naar de rechter te stappen om het plan een halt toe te roepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl