Politie bij het Centraal Station in Brussel
Aangepast

Hoogste dreigingsniveau blijft van kracht in Brussel

Het dreigingsniveau blijft in Brussel in principe nog een week lang op het hoogste niveau. Dat maakte de Belgische premier Charles Michel vanavond bekend, na een nieuwe dreigingsanalyse door het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en na overleg met de Nationale Veiligheidsraad.

Dreigingsniveau 4 is sinds zaterdag van kracht voor Brussel. Voor de rest van het land geldt dreigingsniveau 3. De premier kondigde wel aan dat vanaf woensdag de scholen weer geleidelijk opengaan en ook de metro weer zal gaan rijden.

Nieuwsuur is in Brussel en spreekt daar onder andere met minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en verslaggever Rudi Vranckx.

Hoogste dreigingsniveau blijft van kracht in Brussel

Bewaking

Het dagelijkse leven in Brussel ligt vandaag nagenoeg stil. Metro's rijden niet, scholen, universiteiten en crèches zijn dicht en ook veel winkels en horeca houden de deuren gesloten. Militairen bewaken belangrijke plekken in de stad.

"We beseffen dat dit veel van de maatschappij en de overheid vraag. Maar we gaan door zolang het nodig is", zei Jan Jambon, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, vandaag op de Belgische tv.

De Grote Markt in Brussel vandaag

Huiszoekingen

Bij anti-terreuracties in België zijn gisteren en vannacht 21 mensen opgepakt. Er werden verschillende huiszoekingen gedaan in Brussel, Charleroi en in Luik. De politie heeft verschillende spullen meegenomen voor onderzoek, maar er zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Een van de aangehouden personen is betrokken bij de aanslagen in Parijs. Wat zijn rol was, is onduidelijk. Naar drie anderen wordt nog nader onderzoek gedaan. De overige 17 mensen zijn inmiddels vrijgelaten.

Spoorloos

Salah Abdeslam, de man waar de Belgische en Franse politie en justitie al een week naar op zoek zijn, is nog steeds niet gevonden. Waar hij zich schuilhoudt, is de grote vraag.

"Het spoor van Luik heeft niets opgeleverd, het leidt niet naar de verdacht waar we allemaal naar zoeken", zei minister Jambon vanmiddag. "Dat geldt ook voor het spoor in het buitenland."

De autoriteiten gaan ervan uit dat hij in Brussel een aanslag wil plegen. Vandaar dat het dreigingsniveau hoog blijft en dat er nog veel politie en militairen in de stad patrouilleren.

Antwoorden na Parijs

Ruim een week na de aanslagen in Parijs, leven er nog steeds veel vragen. Over de aanslagen zelf en de de verhoogde waakzaamheid die sindsdien van kracht is in België en veel andere landen. De Belgische tv-zender Canvas krijgt veel vragen binnen van kijkers en probeert die vanaf vandaag te beantwoorden.

Is de derde wereldoorlog begonnen? En waarom is IS zo moeilijk te bestrijden? Op die twee vragen geeft de Belgische oorlogsverslaggever Rudi Vranckx vandaag als eerste antwoord in een video. "IS zegt zelf zich voort te bewegen als een slang tussen de rotsen. En een slang is heel moeilijk te bestrijden."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl