Het vertrouwen van werklozen in de uitkeringsinstantie UWV is niet groot. Bemiddeling voor een nieuwe baan betekent op internet een formulier invullen. Dat werkt niet goed, vindt nu ook politiek Den Haag. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt 150 miljoen beschikbaar zodat werklozen met een medewerker kunnen praten.
Het geld is overgebleven van de banenplannen die mensen in bepaalde bedrijfstakken aan een baan moesten helpen.
Doorgeschoten
Volgens Asscher hebben veel werklozen behalve aan geautomatiseerde systemen ook behoefte aan persoonlijk contact. "We hebben geleerd dat het én én is. Digitale begeleiding is belangrijk, maar we zijn er in doorgeschoten. Er is meer persoonlijk contact nodig om mensen verder te helpen."
Het UWV zei in september al dat het af wil van het alleen maar digitaal begeleiden van werklozen. "Wie zijn baan kwijtraakt, moet, zeker in het begin, op gesprek kunnen bij een adviseur van de uitkeringsinstantie", zei UWV-directeur Tof Thissen toen.
Voor sommige mensen is het echt een enorm verschil of er een gesprek is, of je elkaar in de ogen hebt kunnen kijken.
Het UWV heeft de afgelopen jaren veel moeten bezuinigen en duizenden banen gingen verloren. Asscher: "Ik weet dat veel mensen binnen het UWV ook dolgraag werklozen beter zouden kunnen helpen, we kunnen dat niet terugdraaien, die tijd komt ook niet terug, maar we trekken nu wel geld uit om gericht in combinatie met wat er aan digitale technologie is, mensen beter te helpen."
Asscher wil samen met de sociale partners ook mensen die nu nog een baan hebben maar het risico lopen die te verliezen, aan ander werk helpen. Zo komen er 'werkbrigades' die weten welke banen er in de regio zijn en die werknemers daarover adviseren. Extra geld voor omscholing moet voorkomen dat mensen in de WW terecht komen.
De vraag tegen de achtergrond van de grote problemen die het UWV nu heeft is, of dit geld daar daadwerkelijk de problemen op gaat lossen.
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg vindt het jammer dat de minister nu pas met een oplossing komt. "Wij hebben in juni gezegd stop nou met die sectorplannen, het loopt niet, en ga daarmee mensen helpen om aan de slag te gaan. Toen is de minister halsstarrig doorgegaan op die doodlopende weg en hebben we een half jaar tijd verloren, dat vind ik vooral heel erg jammer."
Enorme problemen
CDA-Kamerlid Pieter Heerma vindt het een afleidingsmanoeuvre van Asscher. "Hij ontwijkt de discussie over iets wat wij als CDA al jaren zeggen: stort dit geld nou niet in banenplannen die geen banen opleveren. Nu kiest hij ervoor om het geld naar het UWV te sluizen. Het UWV kampt al jaren met enorme problemen, werkachterstanden, ICT-systemen die falen, en de vraag is tegen de achtergrond van de grote problemen die het UWV nu heeft, of dit geld daar daadwerkelijk de problemen op gaat lossen.