David Cameron tijdens zijn speech op het Tories-congres in Manchester

David Cameron wil een andere EU

De Britse premier David Cameron vindt dat het voor de Britten alleen zin heeft om lid te blijven van de Europese Unie als de unie fundamentele hervormingen doorvoert en de Britten meer ruimte geeft om eigen beslissingen te nemen. Ook vindt hij dat de belangen van het Verenigd Koninkrijk binnen de EU beter moeten worden gediend.

De Britse bevolking stemt uiterlijk tegen het einde van 2017 in een referendum over het lidmaatschap van de EU.

Cameron zei vandaag dat de Britten in het referendum voor de belangrijkste politieke keuze in hun leven staan. In zijn speech op een instituut voor internationale betrekkingen in Londen kondigde hij aan dat de onderhandelingen over een voortgezet lidmaatschap van de EU nu een formele fase zijn ingegaan.

Om in de Europese Unie te blijven, wil Cameron dat er een eind komt aan het overdragen van nationale bevoegdheden naar Brussel. Hij eist een grotere zelfstandige rol voor de Britten binnen de EU.

Geloof verliezen

Volgens de Britse premier wordt de EU geconfronteerd met een groot democratisch probleem, omdat grote delen van de bevolking in veel lidstaten het geloof in de unie verliezen. Alleen als het Verenigd Koninkrijk op veel terreinen zijn zelfstandigheid kan behouden, ziet hij toekomst voor de Britten binnen de EU.

"Er zijn enkele moeilijke punten en enkele minder moeilijke punten", zei de Duitse Bondkanselier Angela Merkel als reactie op Cameron. "Maar als we dit willen oplossen, dan ben ik ervan overtuigd dat we daarin zullen slagen", aldus Merkel.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken wil meer duidelijkheid over de hervormingen die Cameron voorstelt. "Een aantal dingen spreken ons aan, bijvoorbeeld de rol van nationale parlementen versterken, ervoor zorgen dat er meer openheid en transparantie is en zorgen voor minder regelgeving, maar er zijn andere zaken waar toch 28 landen het over eens moeten worden."

Koenders hoopt dat de Britten bij de EU zullen blijven.

Koenders: er zijn wel rode lijnen

Eurocommissaris Frans Timmermans is erg bezorgd over de toekomst van de Europese Unie.

Volgens de vice-voorzitter van de Europese Commissie heeft Europa te maken met een perfect storm, door de vluchtelingencrisis die zo snel volgt op de eurocrisis.

Confrontatie in plaats van samenwerking

"Dit is voor het eerst in mijn bewuste beleving van de Europese samenwerking dat ik denk: het zou weleens echt kunnen stranden. Dat heb ik nooit eerder gehad. Er komen zoveel dingen samen die ons als samenleving in het hart raken, dat ik niet meer als ondenkbaar zie dat we weer de confrontatie zoeken in plaats van de samenwerking."

Volgens Timmermans wordt Europa uit elkaar getrokken door nationalistische bewegingen die inspelen op de angsten van de Europeanen. Daar heeft de politieke elite volgens hem geen goed antwoord op.

"Vandaar dat ik het zo belangrijk vind om vast te houden aan verdragen, als basis om ervoor te zorgen dat we elkaar blijven verdragen", zei Timmermans tijdens zijn Huis van Europa-lezing.

'Het project zou wel eens kunnen stranden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl