Schmidt steekt er eentje op tijdens een tv-interview

Helmut Schmidt over Europa en over zijn dood

De voormalig Duitse kanselier Helmut Schmidt is vandaag op 96-jarige leeftijd overleden. Presentator Twan Huys sprak vorig jaar met Schmidt op het kantoor van weekblad Die Zeit in Hamburg. Over Europa, over zijn eigen leven en over zijn vriendschap met prinses en koningin Beatrix.

Helmut Schmidt over Europa en over zijn dood

Helmut Schmidt wordt in 1918 geboren in Hamburg. In 1937 wordt hij als jonge man opgeroepen voor het leger in nazi-Duitsland. Tijdens de oorlog blijft hij bij de Wehrmacht. Als officier maakt hij de Slag bij Stalingrad mee. Hij praat niet graag over die oorlogsjaren. "Ik wist tot 1944 niet dat de nazi's misdadigers waren. Voor mij waren het gekken", zegt Schmidt in het interview.

Europa

Na de oorlog gaat Schmidt in de politiek. In 1974 lost hij Willy Brandt af als bondskanselier. Zijn oorlogservaringen maken hem tot een van de belangrijkste voorvechters van de Europese Unie. En dat is hij nog steeds, zo blijkt uit zijn nieuwste boek 'Mein Europa'. Hij is blij dat hij de huidige crisis in de EU niet hoeft op te lossen, maar heeft wel ideeën over hoe hij dat zou doen.

Die Zeit

Sinds 1983 is Schmidt als hoofduitgever verbonden aan het weekblad Die Zeit. Tegenwoordig is hij nog drie keer per week op de redactie te vinden. Hij slecht ter been en hoort slecht. Zijn gezondheidstoestand beschrijft hij zelf als "matig". "Ouderdomskwalen zijn geen genoegen. Omdat m'n verstand het nog aardig doet, bestempel ik het als matig", zegt Schmidt.

Roker

De 95-jarige is een verstokte roker. Hij rookt al sinds zijn vijftiende en ook tijdens het interview rookt hij aan een stuk door. Vorig jaar kwam Schmidt nog in het nieuws omdat hij 2000 pakjes mentholsigaretten had inslagen. Duitsland wilde de sigaretten gaan verbieden. Schmidt is niet van plan te stoppen met roken. "Ik heb een keer een poging gedaan, ongeveer vijftig jaar geleden, om over te stappen op pijp. Maar dat beviel niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl