De Kamer spreekt vanavond met het kabinet over het Belastingplan 2016. De uitkomst is erg onzeker, de wensen van de oppositiepartijen lopen nogal uiteen.
In het plan hebben coalitiepartijen VVD en PvdA 5 miljard lastenverlichting verdeeld over verschillende inkomensgroepen, werkenden en niet-werkenden. Vooral mensen met een baan gaan erop vooruit.
Zo wil het kabinet de kinderopvangtoeslag verhogen, en mensen die werken en kinderen tot 12 jaar hebben, meer belastingvoordeel geven.
8000 euro
Deze maatregelen zijn bedacht om ouders te stimuleren om te werken, maar voor de christelijke partijen gaat dat te ver. Zij vinden dat gezinnen met tweeverdieners te veel profiteren van de belastingverlaging, ten opzichte van gezinnen waarvan maar een persoon werkt.
Het verschil tussen de inkomens van een gezin waarvan één ouder werkt en een gezin waar beide ouders werken, kan variëren tot maximaal achtduizend euro per jaar.
D66 en GroenLinks vinden extra voordeel voor eenverdieners maar niets. D66-leider Pechtold: "Laat dit niet ten koste gaan van werkenden die wel zorg, werk en opvoeding combineren, want dan gaan we terug in de tijd. Het betekent dat we de vrouw weer op achterstand zetten en dat vind ik onacceptabel."
"GroenLinks en D66 zouden eens bij die gezinnen langs moeten gaan", vindt ChristenUnie-leider Slob. "Dan stoppen ze wel met iedere keer de jaren vijftig, het aanrecht en spruitjes erbij te halen".
Noodwet
Na het debat van vanavond en morgen volgen donderdag de stemmingen. Daarna buigt de Eerste Kamer zich erover, en moet blijken of er een meerderheid vóór het plan stemt. Die stemming is op 15 december. In de wandelgangen wordt er onder oppositiepartijen gespeculeerd over het wegstemmen van het Belastingplan. Dan moet het kabinet met een noodwet komen.
Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft gezegd dat hij bereid is 100 miljoen euro belastingvoordeel door te schuiven naar de eenverdieners.
Maar volgens CDA-leider Sybrand Buma heeft het kabinet tot nu toe te weinig stappen gezet. "Het is niet de wens van het CDA om tegen te stemmen, maar we beslissen pas op het laatst", zei hij dit weekend.