Paus Franciscus

Paus: een bezoek aan Nederland? Wie weet

Paus Franciscus staat open voor een bezoek aan Nederland. In een interview met de Nederlandse daklozenkrant geeft hij aan wel een keer naar Nederland te willen komen. Voor een officieel bezoek zou de paus uitgenodigd moeten worden door het Nederlandse kerkbestuur, de bisschoppensynode. Maar die staan niet te trappelen.

In Nieuwsuur een gesprek met hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest, die het Vaticaan regelmatig bij praat over Nederland. En een reportage over het interview dat Straatnieuws met de paus had.

Paus: een bezoek aan Nederland? Wie weet

Mee naar Rome

De Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws publiceerde vandaag een exclusief interview met de paus. Paus Franciscus ontving Straatnieuws-verkoper Marc, hoofdredacteur Frank Dries en de journalisten Stijn Fens en Jan-Willem Wits vorige week in het Vaticaan.

Dakloze Marc had de eer om het interview te doen. "Ik ben eigenlijk gewoon van straat geplukt en gevraagd of ik mee wilde naar Rome. Ik kreeg eerst nog niet te horen waarvoor. Pas een week voor vertrek hoorde ik dat we naar de paus gingen", zegt Marc.

Lieve man

Het interview vond plaats in Casa Santa Marta, het woonverblijf van de paus. Volgens Marc voelde hij zich meteen op zijn gemak bij de paus. "Het is een heel lieve, aardige en relaxte man."

De vraag of de paus naar Nederland komt, heeft hij serieus gesteld. "In het antwoord bleef de paus een beetje op de vlakte. Daar gaat hij zelf niet over. Maar hij neemt het serieus in overweging als de uitnodiging komt."

Marc met paus Franciscus
De cover van het Pausnummer van Straatnieuws

Of die uitnodiging er komt is zeer de vraag. Volgens het Nederlandse kerkbestuur is er op dit moment nog geen sprake van "een formele uitnodiging". "Of dat er in de toekomst van gaat komen is nu niet te zeggen", aldus de Nederlandse bisschoppen.

Handtekeningenactie

De reactie van het kerkbestuur verbaast Ad de Groot, voorzitter van Bezield Verband Utrecht. "Als ik als bestuurder zou horen dat de paus er voor openstaat, zou ik zeggen: dit gaan we regelen!" De Groot probeerde eerder tevergeefs via een handtekeningenactie de paus naar Nederland te krijgen.

"We krijgen steeds te horen dat het niet kan door de agenda van de paus, maar dat is volgens mij niet de echte reden." Volgens de Groot heeft het ermee te maken dat de opvattingen en uitspraken van de paus niet stroken met de ideeën van aartsbisschop Wim Eijk.

"Volgens de paus moeten priesters juist naar de mensen toe en zijn de kleine geloofsgemeenschappen belangrijk. Monsieur Eijk is precies het tegenovergestelde aan het doen. Hij maakt alles grootschalig en geconcentreerd op een beperkt aantal plekken."

Veel animo

De laatste paus die Nederland aandeed was paus Johannes Paulus II in mei 1985. Dat bezoek was niet echt een succes. Twee jaar geleden blokkeerde aartsbisschop Eijk een uitnodiging aan de paus voor een bezoek aan Nederland. Hij was bang dat er in Nederland niet veel animo was voor de paus.

Volgens De Groot is er juist veel enthousiasme voor een bezoek aan de paus. "We hebben destijds zoveel reacties gekregen. Het kan niet anders dan dat het bezoek een succes was geworden. En de paus is alleen maar populairder geworden, dus het enthousiasme is alleen maar toegenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl