Protest en verzet, vaak voorafgaand aan de inrichting van opvangplekken, tekende de afgelopen weken de discussie over de plotselinge opvang van duizenden asielzoekers in Nederland. De hoogoplopende emoties lijken aan Oud-Beijerland, een kleine gemeente vlak onder Rotterdam, voorbij te gaan.
"Natuurlijk waren er veel vragen voordat de vluchtelingen kwamen. Het is voor iedereen nieuw en onbekend. Maar het gaat hier bijzonder goed. Er hebben zich meer vrijwilligers dan vluchtelingen gemeld", zegt burgemeester Klaas Tigelaar (ChristenUnie).
Discussie
Sportcomplex De Boogerd in Oud-Beijerland is sinds twee weken ingericht als crisisnoodopvang voor honderd vluchtelingen. Ze worden er in totaal voor vier weken opgevangen. Middels een informatiebijeenkomst werden de bewoners van te voren ingelicht. Voor- en tegenstanders lieten van zich horen.
"Er waren vragen en ook zorgen, mensen die het er niet mee eens waren", zegt burgemeester Tigelaar. Hij probeerde vervolgens protesterende bewoners anders naar de situatie te laten kijken. "Ik heb ze laten zien hoe de opvang eruitziet. Dat deed de discussie even verstommen."
Verhalen
Onder de groep vluchtelingen in Oud-Beijerland zijn veel gezinnen. Er verblijven zo'n veertig kinderen in de sporthal. De vluchtelingen komen uit Syrië, Irak, Iran, Afghanistan en Albanië. Sommigen zijn pas net in Nederland, anderen verbleven hiervoor al in een andere opvang.
Een vrijwilliger begrijpt wel dat sommige mensen in protest komen tegen de opvang. "Want zij kennen de verhalen van deze mensen niet. Ze weten niet waarom ze hier zijn", zegt de vrouw. Ze zou het liefst alle mensen die boos of bang zijn in contact brengen met de mensen die in de opvang verblijven. "Dan zouden veel meer mensen denken: het is wel heel erg voor jullie en jullie mogen hier best even blijven."
Geholpen
De directe buurtbewoners van de opvang die Nieuwsuur spreekt, ondervinden ook weinig problemen. De afgelopen twee weken is er geen overlast geweest. Sommigen hadden er wel rekening mee gehouden. "Op het nieuws zie je soms schreeuwende vluchtelingen, die ontevreden zijn of in hongerstaking gaan. Maar dat zien we hier allemaal niet", zegt een vrouw.
Wel maken sommige bewoners zich zorgen dat niet iedereen de hulp even hard nodig heeft. "In het kielzog van die vluchtelingen komen er een hele hoop gelukzoekertjes mee", zegt een vrouw. Anderen maken zich zorgen over hoe de vluchtelingenopvang uiteindelijk betaald gaat worden. "Dat geld moeten wij met z'n allen wel op tafel leggen", zegt een man.
Trots
De burgemeester van Oud-Beijerland is trots op hoe zijn gemeente met de situatie omgaat. "Ik vind het vanzelfsprekend dat als mensen in nood zijn we de helpende hand moeten bieden. Maar tegelijkertijd ben ik trots dat we dit doen", zegt Klaas Tigelaar.
De opvang is nog open tot 19 november. "Daarna breekt er voor deze mensen weer een onzekere periode aan en zullen ze naar een andere locatie moeten verhuizen. Ik hoop dat we ze tot die tijd een paar weken rust hebben kunnen bieden."