'Met voorzitterschap EU kan Rutte laten zien wat hij kan'

  • Chris Ostendorf

    politiek verslaggever

  • Chris Ostendorf

    politiek verslaggever

Diplomaten kunnen soms heel ver gaan in hun pogingen Europese onderhandelingen vlot te trekken, zo vertelt rasdiplomaat Tom de Bruijn. Hij was als topambtenaar, en als Nederlands vertegenwoordiger bij de EU in Brussel, betrokken bij de laatste vier keer dat Nederland voorzitter was van de Europese Unie.

"Tijdens de top in Amsterdam van 1994 gingen we zelfs zo ver dat we na hadden laten gaan bij welke temperatuur de toenmalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl zich het lekkerst voelde. En welke soort bier hij graag dronk. De temperatuur en drankkeuze werden toen aangepast aan de Duitse wens."

'Met voorzitterschap EU kan Rutte laten zien wat hij kan'

Verslaggever Chris Ostendorf blikt met De Bruijn vooruit op het naderend EU-voorzitterschap van Nederland. "Het is geen toeval dat veel belangrijke verdragen over de invoering van de euro en de uitbreiding van de EU in Nederland zijn gesloten. Als polderland, gewend aan het smeden van compromissen, laat Europa graag lastige dossiers juist door Nederland oplossen", zegt De Bruijn.

Vervoerd per boot

Nederland is vanaf 1 januari een half jaar de roulerend voorzitter van de Europese Unie. Informele vergaderingen van alle Europese vakministers vinden dan plaats in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

De 21.600 mannelijke deelnemers krijgen als geschenk een stropdas, voor de 12.000 dames is er een clutchbag. Tegerlijkertijd wil Nederland zich met het voorzitterschap presenteren als een land dat op de centen let. Het mag allemaal niet te veel kosten. Zo vinden alle vergaderingen plaats op dezelfde plek in Amsterdam, en om het verkeer te ontlasten, worden de politici zoveel mogelijk per boot vervoerd.

  • Nieuwsuur
    Chris Ostendorf in gesprek met Tom de Bruijn
  • Nieuwsuur
    Chris Ostendorf in gesprek met Tom de Bruijn
  • Nieuwsur
    Het Scheepvaartmuseum
  • Nieuwsuur
    Opnames bij het Scheepvaartmuseum

Drukke agenda

Ter voorbereiding van het voorzitterschap lopen politici nu al de deur plat in Den Haag, om hun wensen bij de Nederlandse regering in de week te leggen. Nieuwsuur spreekt met Lord Mayor van de City of London, Alan Yarrow. Hij bezocht deze week minister Jeroen Dijsselbloem, om hem op het hart te drukken dat Nederland als voorzitter de Britten moet helpen om de EU te hervormen.

Ook spreken we met EU-commissaris Dimitris Avramopoulos, die zich bezighoudt met vluchtelingen. Hij voorspelt een drukke agenda voor het Nederlands voorzitterschap. Voorstellen om vluchtelingen eerlijker over Europa te verdelen moeten worden uitgevoerd, betere grensbewaking moet nog werkelijkheid worden, het beloofde geld voor betere opvang in de landen rond Syrië is nog lang niet bij elkaar, laat staan ingezet.

Als tijdelijk voorzitter van de Europese Unie kan Nederland proberen de heftige discussie tussen EU-landen in goede banen te leiden. Voor premier Mark Rutte betekent het tijdelijk voorzitterschap van Nederland veel extra vergaderwerk in Brussel. "Een kans voor Rutte om te laten zien wat hij kan", zegt Tom de Bruijn.

Aftellen naar het voorzitterschap

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl