Het dramatische faillissement van zorgverlener Meavita is het gevolg van wanbeleid van bestuurders zoals toezichthouder Loek Hermans. Dat oordeelde de rechter vandaag in de zaak die is aangespannen door vakbond Abvakabo FNV. Hermans treedt vanwege het vonnis af als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer.
In Nieuwsuur een terugblik op het faillissement van Meavita en de nasleep. FNV-bestuurder Gijs van Dijk is te gast.
Hermans was voorzitter van de raad van commissarissen van Meavita en verantwoordelijk voor het toezicht op de raad van bestuur. De rechter spreken hem in het vonnis persoonlijk aan op zaken die verkeerd zijn gegaan.
Zo heeft Hermans aantredende commissarissen "ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd". Ook deelde hij "belangrijke interne en externe signalen" over het niet optimaal functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.
Overwinning
Abvakabo FNV stapte in 2009 naar de rechter om oud-bestuurders als Hermans aansprakelijk te stellen. Volgens de bond zijn de medewerkers van Meavita veel geld misgelopen door het faillissement, doordat ze opgebouwde vakantiedagen en overuren niet meer uitbetaald kregen. Ook wilde de bond een voorbeeld stellen om herhaling te voorkomen.
"Deze uitspraak is een overwinning voor de 20.000 zorgmedewerkers van Meavita en voor alle mensen die echt een hart hebben voor de zorg", zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. "Want ook al hebben de managers en toezichthouders er financieel een miljoenenchaos van gemaakt: de medewerkers bleven gewoon doorwerken en daardoor bleef de zorg goed. De zaak Meavita maakt voor eens en altijd duidelijk dat besturen en toezichthouden geen erebaantje is, maar hard en serieus werken."
De bond en de curatoren mogen de kosten van de procedure sowieso verhalen op enkele oud-bestuurders. Bij Hermans gaat het om 155.000 euro. In latere stappen moet duidelijk worden of de oud-bestuurders ook moeten opdraaien voor de schade van het faillissement. Over het algemeen zijn bestuurders voor dit soort risico's verzekerd.
Noodsteun
Meavita was het grootste thuiszorgconcern in Nederland. Het ontstond in 2007 uit een fusie van Meavita West (Den Haag), Thuiszorg Groningen, Sensire (Achterhoek) en Vitras/CMD (Utrecht). Het bedrijf, met 20.000 werknemers en 100.000 cliënten, was actief in het westen, oosten en noorden van het land.
In de twee jaar na de fusie nam het eigen vermogen van het bedrijf met 80 miljoen euro af. De overheid stak 48 miljoen euro noodsteun in het bedrijf, maar het mocht niet baten. Begin 2009 ging Meavita failliet, met een enorme schuld.
Eén van de grote verliesgevende posten betrof het tv-foonproject. In totaal werden 30.000 kastjes besteld, die ervoor moesten zorgen dat cliënten zorg op afstand konden krijgen. Maar de animo was minimaal, waardoor Meavita met duizenden kastjes en een miljoenverlies bleef zitten.
Verantwoordelijk
Hermans heeft bekendgemaakt vanwege het vonnis af te treden als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. In een verklaring schrijft hij: "Ik voel mij verantwoordelijk voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen. De aandacht richt zich zodanig op mijn persoon dat het niet langer mogelijk is om mijn taken als senator uit te oefenen."
Hermans zat sinds 2007 in de Eerste Kamer, sinds 2011 was hij fractievoorzitter van de VVD. In het verleden was hij onder meer Tweede Kamerlid, minister van Onderwijs, commissaris van de koningin in Friesland en voorzitter van de werkgeversorganisatie MKB-Nederland.