Twee schilderijen waarvan lange tijd is gedacht dat ze van Jeroen Bosch zijn, kunnen toch niet aan hem worden toegeschreven. Dat is de uitkomst van een jarenlang onderzoek naar alle schilderijen van Jheronimus Bosch door het Bosch Research and Conservation Project (BRCP).
Het gaat om de schilderijen Kruisdraging van Christus, dat in het Museum voor Schone Kunsten in Gent hangt, en de Zeven Hoofdzonden, dat hangt in het Prado Museum in Madrid. Ze zijn altijd gezien als beeldbepalend voor het werk van Jeroen Bosch.
Een team van internationale deskundigen heeft de afgelopen zes jaar vrijwel het gehele oeuvre van Bosch minitieus onderzocht. Na veel kijken en vergelijken kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de twee onderstaande schilderijen niet in het oeuvre passen.
Beide schilderijen zijn wel gemaakt in de tijd van Bosch, in zijn werkatelier, maar waarschijnlijk door navolgers, zegt kunsthistoricus en coördinator van het onderzoeksproject Matthijs Ilsink. Hij vertelt vanavond meer in Nieuwsuur.
Nieuwe tekening
Filmer Pieter van Huystee volgde de onderzoekers een tijd voor zijn documentaire Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel. Tijdens het filmen werd ook duidelijk dat er een nieuwe tekening van Jeroen Bosch is opgedoken.
De tekening werd eerder toegeschreven aan een anonieme leerling, maar blijkt toch van de meester zelf te zijn. De tekening, genaamd 'Hellelandschap', toont een tafereel met monsters, gedrochten en naakten.
Matthijs Ilsink spreekt over een ongelooflijke vondst. De tekening (bekijk hem hier in hoge resolutie) was tot nu toe in privébezit, maar zal vanaf volgend jaar te zien zijn in het Noordbrabants museum.
Het Noordbrabants Museum werkt aan een grote overzichtstentoonstelling van de schilder in zijn voormalige woonplaats ’s-Hertogenbosch. 20 schilderijen en 19 tekeningen uit de hele wereld worden hiervoor naar Nederland gehaald. Het is de grootste overzichtstentoonstelling die ooit van het werk van Bosch is georganiseerd.
De tentoonstelling opent in februari volgend jaar. Het is dan zijn 500e sterfjaar. "Het uitzonderlijk grote aantal bruiklenen aan de expositie biedt bezoekers de unieke gelegenheid de revolutionaire en fantasierijke beeldtaal van Jheronimus Bosch uitgebreid te bestuderen", schrijft het museum.
De documentaire Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel gaat in première op 20 november op het IDFA en zal in februari op tv te zien zijn bij de NTR.