Gebak voor SGP-leider Van der Staaij na de winst van een zetel

De SGP is salonfähig geworden

  • Milena Holdert

    redacteur

  • Milena Holdert

    redacteur

In 1989 maakte verslaggever Pim van Galen zijn eerste reportage over de SGP, maar toenmalig fractievoorzitter Bas van der Vlies ontzegde hem de toegang tot een SGP-bijeenkomst in Zeeland. Ook weigerde hij hem te woord te staan. Nu, ruim 25 jaar later, zijn de tijden duidelijk veranderd.

De oude afkeer van abortus en euthanasie staat nog overeind, maar op andere terreinen moderniseert de SGP.

Van Galen spreekt nu met huidig SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, oud-fractievoorzitter Bas van der Vlies en SGP-stemmer Rien den Haan over de veranderingen binnen de partij in de afgelopen decennia.

De SGP is salonfähig geworden

Op televisie

Televisie was van oudsher taboe bij de SGP-achterban, maar fractievoorzitter Kees van der Staaij schoof dit jaar voor het eerst aan bij De Wereld Draait Door. Zijn collega Kamerlid Elbert Dijkgraaf is een graag geziene gast bij de uitzendingen van Pownews, en werd door presentator Rutger Castricum zelfs gekroond tot 'Powned Politicus van het Jaar'.

Vorig jaar werd voor het eerst in de geschiedenis een vrouw tot SGP-politicus beëdigd. Lilian Janse is sinds maart 2014 raadslid voor de SGP in Vlissingen. Deze benoeming was niet geheel vrijwillig. Lange tijd koesterde de partij het verbod van vrouwen op kieslijsten, maar in 2012 oordeelde het Europese Hof van de Rechten voor de Mens dat dit in strijd is met de wet. De SGP ging overstag.

Politieke macht

De politieke betekenis van de partij is in de afgelopen jaren toegenomen. In 2010 had het kabinet Rutte I de steun nodig van Van der Staaij om de nipte meerderheid in de Tweede Kamer te versterken. Een jaar later werd de SGP ook van belang in de Eerste Kamer; de partij kon het kabinet met haar ene zetel in de Senaat aan een meerderheid helpen. In ruil voor de steun van de SGP behield het kabinet onder andere de zondagsrust en de weigerambtenaar.

Toen in 2012 het kabinet Rutte-II aantrad, ontbrak weer een meerderheid in de Eerste Kamer en opnieuw bood de SGP steun. In oktober 2013 steunden de SGP, ChristenUnie en D66 samen de begroting van het kabinet voor 2014. De SGP kreeg in ruil onder meer het behoud van de kinderbijslag en uitstapprogramma’s voor prostituees.

Dit jaar vonden er opnieuw Eerste Kamerverkiezingen plaats. Het aantal Senaatszetels van coalitiepartijen VVD en PvdA was nog kleiner. Vanwege de voortdurende zoektocht naar meerderheden houdt premier Rutte iedere partij te vriend en heeft ook de kleine SGP nog steeds veel in de melk te brokkelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl