Rechercheurs aan het werk in de Amsterdamse Rijnstraat

Politie heeft 200 miljoen nodig voor betere opsporing

Om de opsporing van criminelen door politie en justitie op peil te krijgen is meer dan 200 miljoen euro extra per jaar nodig. De top van de politie en het Openbaar Ministerie wil daarmee fors meer hoger opgeleiden aantrekken.

Dat staat in de nog vertrouwelijke nota 'Contouren voor een effectieve, toekomstbestendige opsporing' die in handen is van Nieuwsuur.

Specialistisch personeel

In 2025 moet de opsporing helemaal op orde zijn, maar de recherche kampt nu al met een aanzienlijk tekort aan specialistisch personeel. Om de gaten op kortere termijn te dichten is er nog eens 50 miljoen euro nodig. Uiteindelijk moet het aandeel agenten met een HBO-opleiding of hoger groeien van 10 procent nu naar 25 procent in 2025.

Niet alleen bij de politie moet er structureel geld bij, volgens de vertrouwelijke nota heeft ook het OM meer geld nodig. 'De overdracht van meer en kwalitatief zwaardere zaken van de politie aan het OM leidt ook tot een behoefte aan meer capaciteit en middelen bij de staande (OM) en zittende (rechtelijke macht) magistratuur.'

Digitale criminaliteit

De investeringen zijn nodig omdat op dit moment de politie niet goed genoeg in staat is om met name nieuwe vormen van criminaliteit effectief aan te pakken. Zo zijn er snel meer specialisten nodig die de financieel-economische- en digitale criminaliteit kunnen aanpakken.

Tot en met 2018 worden er in totaal 700 mensen van buiten aangetrokken. In de nota wordt gesproken over een 'fundamentele herbezinning' op de opsporing. Want criminelen bedienen zich steeds meer van nieuwe technologieën en internationale en complexe netwerken.

Naast het in dienst nemen van specialisten, wil de top van politie en justitie ook meer gaan samenwerken met externe partijen, zoals bureau's die gespecialiseerd zijn in de aanpak van digitale fraude. En ze denken eraan om mensen tijdelijk in dienst te nemen. 'Daarom lijkt er ook een trendbreuk te moeten komen als het gaat om het aanstellingsbeleid en -voorwaarden; werken bij de politie betekent wellicht niet meer voor alle medewerkers lifetime-employment omdat specifieke kwaliteiten tijdelijk nodig zijn.'

Ondergrens

Er komt ruimte voor veel nieuwe mensen binnen de opsporing. 'Het te verwachte natuurlijk verloop binnen de politie biedt een mooie kans om tot een andere samenstelling van het personeel te komen. Een groot deel van de mensen werkzaam in de opsporing zal rond 2020 met pensioen zijn.'

De opstellers vinden ook dat politie en het Openbaar Ministerie duidelijk moeten zijn welke zaken ze met de beschikbare capaciteit wel en niet kunnen aanpakken. Ze moeten helder aangeven wat precies de ondergrens is. Zeker als er door incidenten vaak nieuwe maatregelen en wetten worden geëist, waardoor 'handhaafbaarheid van wetgeving en regels vaak onvoldoende doordacht is'.

Nieuwe technieken

De opstellers van de nota schrijven dat in de toekomst iedere agent betrokken is bij de opsporing. Zo moeten de aangiftes en intakegesprekken op het bureau of op straat veel beter worden, waardoor criminelen effectiever kunnen worden opgespoord. Verder moeten nieuwe technieken het de agenten een stuk makkelijk maken. De contourennota gaat in november naar de Tweede Kamer, in mei 2016 worden dan de uitgewerkte plannen naar de Kamer gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl