Tegenstanders van de komst van asielzoekers hieven spreekkoren aan

Fractievoorzitters roepen op tot verdraagzaamheid in asieldebat

De fractievoorzitters van vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer hebben vandaag in een open brief in de Volkskrant een gezamenlijke oproep gedaan om het debat over asielzoekers te voeren op basis van argumenten. "Stop met intimideren en bedreigen", staat boven het stuk, dat een initiatief is van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

De politici maken zich zorgen over de toon waarop de discussie vaak wordt gevoerd en de dreigementen die daarbij klinken. "Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens", schrijven ze. Ook roepen ze op om volksvertegenwoordigers met rust te laten.

Alle partijen hebben de brief ondertekend, inclusief PVV-leider Geert Wilders. Alleen de kleine groeperingen van Kamerleden die zich afsplitsten van hun fractie, ontbreken.

In Nieuwsuur zijn vanavond te gast: Jesse Klaver (GroenLinks), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Kees van der Staaij (SGP).

Iemand die bezorgd is over vluchtelingen is geen racist en iemand die zegt 'kom maar' is geen gutmensch. Het ligt veel genuanceerder. Wij willen de grote groep aanspreken die zich afvraagt: 'kan ik nog wel zeggen wat ik vind?' Wij zeggen met deze brief: 'ja dat kan'.

GroenLinks-leider ​Jesse Klaver

Intimideren

"Verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten. Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens", schrijven ze.

"De afgelopen weken volgt het ene incident op het andere. Een raadsvergadering wordt gestaakt vanwege de intimiderende sfeer. Inspraakavonden voor burgers worden overschreeuwd door mensen met wie geen fatsoenlijk gesprek mogelijk is. Mensen, welke opvatting zij ook hebben, die zich zo gedragen, maken voor ons allemaal de vrijheid kleiner."

Democratische rechtsstaat

"Een van ons, de fractievoorzitter van de PVV, weet hoe het is om jarenlang bedreigd te worden", is te lezen in de brief. "De vrijheid is klein als er ieder uur van de dag beveiliging nodig is. Wij betreuren het dat dit in Nederland gebeurt. Het past niet in onze democratische rechtsstaat."

Ook koning Willem-Alexander maakt zich zorgen over de sfeer in het vluchtelingendebat, zo zei hij tijdens een ontmoeting met de pers in Shanghai. "In Nederland worden zaken uitgepraat en niet uitgevochten. Intimidatie en bedreigingen die worden geuit, tasten de waarden aan waar Nederland voor staat."

Koning Willem-Alexander uit zijn zorgen over de verharding in het vluchtelingendebat
Geweld als antwoord op komst asielzoekers?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl