Maakt 17-puntenplan einde aan chaos op Balkan?

In een poging de vluchtelingenstroom naar Europa te beheersen namen regeringsleiders gisteren in Brussel een actieplan met 17 punten aan. Een van de belangrijkste maatregelen is dat er grote opvangkampen komen in Griekenland en de Balkanlanden. Ook worden er 400 grensbewakers ingezet om de instroom van vluchtelingen te reguleren.

Nieuwsuur spreekt over de nieuwe afspraken met Elizabeth Collett, directeur van het Migration Policy Instituut Europa in Brussel. Ook een gesprek met correspondent Arjan Noorlander.

Maakt 17-puntenplan einde aan chaos op Balkan?

Probleem doorschuiven

De afgelopen dagen is er een recordaantal vluchtelingen in Griekenland aangekomen. De meesten proberen vervolgens via de Balkanroute West-Europa, en met name Duitsland, te bereiken. De doorreislanden zeggen de vluchtelingenstroom niet aan te kunnen en dreigen daarom hun grenzen te sluiten.

Dat doorschuiven van het probleem moet stoppen, zegt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. "De enige manier om de orde te herstellen is het afremmen van de vluchtelingenstroom. Het sturen van mensen naar buurlanden moet ophouden."

Grenzen bewaken

Daarom haalde Juncker gisteren de leiders van tien EU-landen, plus Macedonië, Albanië en Servië, naar Brussel voor een crisisoverleg. De landen werden het vannacht na uren overleg eens over een lijst met zeventien maatregelen. Het plan bevat een aantal concrete maatregelen, maar er zijn ook nog veel punten die verder uitgewerkt moeten worden.

Een van de maatregelen is het opzetten van opvangplekken voor 100.000 vluchtelingen langs de Balkanroute. De helft van de opvang moet in Griekenland komen, de andere helft verderop langs de route. Vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat helpen bij het realiseren van de opvang.

Ook moeten er binnen een week 400 grensbewakers in Slovenië zijn om de situatie daar te verbeteren. De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex gaat daarnaast de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië beter in de gaten houden.

Vluchtelingenstroom groeit de Balkan boven het hoofd

Betere samenwerking

De top was ook bedoeld om de samenwerking tussen de Balkanlanden te verbeteren. Wantrouwen lijkt namelijk de bovenhand te hebben en de communicatie tussen de landen laat te wensen over. De landen hebben nu beloofd beter samen te werken op het gebied van opvang, grensbewaking en onderlinge communicatie.

Zo wijzen alle regeringsleiders medewerkers aan die dagelijks informatie zullen uitwisselen en iedere week met elkaar zullen spreken. Ze beloofden ook geen vluchtelingen meer door te sturen zonder buurlanden hierover te informeren.

'Veel afspraken moeten nog worden ingevuld"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl