Aangepast

Vervolg corruptiezaak Janssen de Jong

Vandaag stonden in de Limburgse bouwfraudezaak twee managers van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra voor de rechter. Zij worden ervan beschuldigd, voor honderdduizenden euro's ambtenaren te hebben omgekocht. Bouwgroep Janssen de Jong is één van de grootste van Nederland, met een jaaromzet van 500 miljoen euro.

Aanbestedingen

Vorige maand kregen Nieuwsuur en het Financieele Dagblad stukken in handen van de Nationale Recherche, over de omkoopzaak in het Limburgse bouwbedrijf. Uit het dossier bleek onder meer dat het bedrijf informatie kreeg over aanbestedingen. Ook had Janssen de Jong de mogelijkheid om vervuild zand te gebruiken bij bouwprojecten, waardoor de kosten konden worden gedrukt.Prijsopgaven werden stelselmatig te laag gesteld, maar nadat de opdracht aan het bedrijf was gegund werd door meerwerk de eindprijs van de projecten vaak twee à drie keer zo hoog. In ruil voor hun gunsten werden de betrokken ambtenaren verhaald op snoepreisjes en contant geld.

Eisen

Begin deze maand begon de rechtbank met de inhoudelijke behandeling van de zaak. Afgelopen woensdag hoorden twee ambtenaren respectievelijk acht en negen maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. Vanmorgen stonden twee managers van Janssen de Jong Infra voor de rechter. Zij zouden in totaal voor drie ton ambtenaren hebben omgekocht, zowel met contant geld als in natura, met snoepreisjes en het aanleggen van tuinen. Het OM eiste tegen beiden twee jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Op 19 januari volgt de uitspraak tegen alle verdachten.

Vanavond in Nieuwsuur het laatste nieuws over de zaak; verslaggever Gert Janssen licht één en ander toe in de studio.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Gert.Janssen@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl