Sinds deze week wordt er ineens weer gesproken over een mogelijke toetreding van Turkije tot de EU. Nadat die onderhandelingen lange tijd in de ijskast stonden. Maar in hoeverre is zo'n toetreding reël?
Te gast in Nieuwsuur is Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA en Turkije-rapporteur.
Syrië
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel is in Turkije om te praten over de vluchtelingencrisis. Merkel steunt Ankara in de wens versneld toe te treden tot de EU in ruil voor een strikter Turks asielbeleid, dat de vluchtelingenstroom richting Europa moet afremmen.
Merkel wil het toelatingsproces van Turkije tot de EU "dynamischer gaan organiseren", en zei dat Duitsland bereid is om nog dit jaar te praten over details en eventuele obstakels.
De Turke premier Ahmet Davutoğlu benadrukte dat de grote toestroom van vluchtelingen niet opgelost kan worden zonder een oplossing voor het conflict in Syrië. Hij vindt ook dat er in Syrië een veilige zone moet komen voor de opvang van vluchtelingen.
Grote stap
Donderdag maakte Brussel bekend dat er een voorlopig akkoord is met de Turken over de aanpak van de vluchtelingencrisis. De EU-leiders hebben overwegend positief gereageerd op het voorlopige vluchtelingenakkoord. EU-president Donald Tusk noemt het een zeer grote stap in het vinden van een oplossing voor de vluchtelingencrisis.
Ook premier Mark Rutte spreekt van een belangrijk actieplan. "Met dit plan toont Turkije zich bereid tot extra opvang, met meer perspectief op scholing en werk, betere grensbewaking en een gezamenlijke aanpak van criminele netwerken van mensensmokkelaars", zegt Rutte.
"Daar gaan wij bij helpen, want investeren in Turkije is ook in ons eigen belang."
Onwenselijk
Een aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer is juist zeer kritisch over de koppeling van de afspraken tussen Europa en Turkije over vluchtelingen en het Turkse EU-lidmaatschap.
Het is "absoluut onwenselijk" om het proces van toetreding van Turkije tot de Europese Unie nieuw leven in te blazen. De onderhandelingen daarover waren vastgelopen en moeten niet om politieke redenen weer worden opgepakt, schreven CDA-leider Sybrand Buma en CDA-Europarlementariër Esther de Lange vrijdag in een opiniestuk op de website The Post Online.
Mensenrechten
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zegt dat er "een goede aanleiding was de onderhandelingen met Turkije stil te leggen", verwijzend naar de situatie rond mensenrechten en persvrijheid in het land.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt de koppeling ook "niet logisch". “Turkije heeft zich op die terreinen de laatste jaren bepaald niet in de goede richting bewogen."
Criteria
Volgens coalitiepartner PvdA is samenwerken met de Turkse regering in deze kwestie "onontbeerlijk". En volgens Marit Maij zou het "op de lange termijn goed zijn als Turkije met het gezicht naar Europa gaat staan, maar wat de PvdA betreft blijven de criteria voor lidmaatschap van de EU hetzelfde".
VVD-woordvoerder Bas van 't Wout zegt dat "Turkije de enorme vluchtelingenstroom moet indammen". "Het is goed dat we daarvoor met ze samenwerken. De EU mag verder zoveel koffie drinken met Turkije als ze willen, maar met de criteria voor EU-lidmaatschap gaan we niet lopen rommelen."