Nieuwsuur
ANP

Dinsdagavond 6 oktober was een a-typische avond voor Klaas Dijkhoff. De normaal gesproken berekenende politiek-strateeg had de situatie in het Drentse dorp Oranje niet onder controle. Hij werd er belaagd door boze dorpsbewoners. 

Nieuwsuur gaat terug naar Breda, waar Dijkhoff als twintiger begon als raadslid voor de VVD. Ook de terugblik op die bewuste avond van Ton Baas, de burgemeester van Oranje.

Misgreep

Ton Baas is nog steeds niet te spreken over de manier waarop Dijkhoff hem overrulede. "Ik zie dit als een uitglijder van de staatssecretaris. Eens maar nooit weer."

Ook Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma van D66 en Joel Voordewind van de Christenunie zagen dat Dijkhoff voor de eerste keer publiekelijk de touwtjes niet in handen had. "Het was een misgreep."

Meer asielzoekers naar Oranje, gemeente en provincie fel tegen
Oranje eerste misstap Klaas Dijkhoff

Oneliners

Dijkhoff begon in 2010 als raadslid. Zijn voormalig politiek opponent Patrick van Lunteren van de Breda’se SP herinnert zich de komst van Dijkhoff nog goed. "Hij was een jong talent, dat zag je meteen. Hij was ideologisch en keisterk in oneliners."

Dijkhoff werd al snel lijsttrekker en won de gemeenteraadsverkiezingen in Breda met verve. Dat bleef ook in Den Haag niet onopgemerkt. Hij werd Kamerlid en campagneleider. Als campagneleider bedacht Dijkhoff niet alleen de slogans voor campagneposters, ook werd hij ingezet tijdens conflicten tussen de VVD en PvdA.

Voordewind: "Hij is in staat om strategisch voor de VVD te denken, zonder dat het tot polarisatie leidt binnen de coalitie."

De geschiedenis achtervolgt hem een beetje, maar ik vind het knap dat hij die draai heeft weten te maken.

Sjoerd Sjoerdsma, D66-Kamerlid

Na het aftreden van Ivo Opstelten en Fred Teeven werd Dijkhoff staatssecretaris. Uitgerekend campaigner Dijkhoff krijgt het uiterst gevoelige asieldossier op zijn bord. Toen hij raadslid was in Breda, liet hij zich kritisch uit over de komst van een asielzoekerscentrum.

Van Lunteren: “Hij heeft een opinieartikel geschreven in die tijd, de VVD had daar vraagtekens bij en was geen fan van asielzoekerscentra."

Draai

Sjoerdsma: "De ironie is natuurlijk dat hij nu als staatssecretaris bestuurders oproept om stoer te zijn en dat soort besluiten te nemen. De geschiedenis achtervolgt hem een beetje, maar ik vind het knap dat hij die draai heeft weten te maken."

Klaas kennende, denk ik dat hij het landelijke lijsttrekkerschap ook graag zou doen.

Patrick van Lunteren, SP-wethouder Breda

Dijkhoff slaat als staatssecretaris een andere toon aan dan zijn voorganger Fred Teeven, die zich meer als hardliner van de VVD profileerde.

Voordewind ziet een omslag in de rol van Dijkhoff. "Van Kamerlid, strateeg, campagneleider naar iemand die problemen moet oplossen. Ik denk dat hij de strategie van rechtsbuiten van Teeven heeft losgelaten.”

Lijsttrekkerschap

Of hij uiteindelijk meer een campagneman of een bestuurder is? Van Lunteren: "Als ik hem zo zie, denk ik dat hij een goede bestuurder is, maar Klaas kennende denk ik dat hij het landelijke lijsttrekkerschap ook graag zou doen."

STER reclame