Een Predator-drone van de Amerikaanse luchtmacht

Amerikaanse drone-aanvallen maken veel burgerslachtoffers

Amerikaanse drone-aanvallen op terroristische doelwitten blijken zeer vaak het beoogde doel te missen. Dieptepunt is de Amerikaanse operatie Haymaker waarbij ongeveer 90 procent van de mensen die in vijf maanden tijd door Amerikaanse drones werden gedood, mensen waren die niet direct het hoofddoelwit waren van de operatie.

Het aantal niet-beoogde doden zou bovendien worden verzwegen door niet-geïdentificeerde doden achteraf aan te duiden als vijand, terwijl ze aanvankelijk geen doelwit waren.

In Nieuwsuur vanavond een gesprek met Jeremy Scahill, de journalist van The Intercept die de documenten onthulde.

Oorlog op afstand

De onthullingswebsite The Intercept is in het bezit van interne documenten - The Drone Papers - van het Amerikaanse leger. Die beschrijven de interne regels van de oorlog op afstand, die de Amerikanen voeren tegen terroristen.

Amerikaanse drone-aanvallen maken veel burgerslachtoffers

Deze documenten bewijzen voor ons dat Obama de politiek van zijn voorganger Bush - waarin de wereld wordt gezien als een immens slagveld - gewoon doorzet.

Naureen Shah, Amnesty International

Nooit eerder kwam er zo veel interne informatie naar buiten over de drone-oorlogen boven met name Afghanistan, Jemen, Pakistan en Somalië.

Uit de documenten blijkt dat de Verenigde Staten een zeer onzorgvuldige oorlog voeren waarbij veel burgerdoden vallen. Ook is het verzamelen van inlichtingen die noodzakelijk zijn voor de oorlog zeer gebrekkig.

Onderzoek

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de onthullingen. "We geven geen commentaar op geclassificeerde stukken", zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Mensenrechtenbeweging Amnesty International wil een onafhankelijk onderzoek naar de drone-activiteiten van de Amerikaanse regering. "De gelekte documenten doen ons serieus zorgen maken over de manier waarop de Verenigde Staten omgaan met het internationaal recht", schrijft Naureen Shah van de Amerikaanse afdeling van Amnesty International.

"Deze documenten bewijzen voor ons dat Obama de politiek van zijn voorganger Bush - waarin de wereld wordt gezien als een immens slagveld - gewoon doorzet."

Effectief

De regering-Obama verklaarde in 2013 dat de aanvallen met onbemande vliegtuigen 'precies, legaal en effectief' zijn. De VS gebruiken drones sinds 2002, maar Obama heeft het gebruik ervan na zijn aantreden scherp opgevoerd.

Obama zei bij zijn aantreden dat hij een eind zal maken aan de oorlog in Afghanistan. Zijn ambtstermijn eindigt in januari 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl