Een Syrische vluchteling in een kamp in Libanon

Opvang in de regio: bekijk de serie

Europa vindt dat vluchtelingen vooral in de regio moeten worden opgevangen en heeft daar miljarden voor over. Maar is dat voldoende? Of is er meer nodig dan alleen geld? Nieuwsuur bezoekt de buurlanden van Syrië: Libanon, Jordanië en Turkije in de serie: Opvang in de regio.

Want hoe ziet opvang van vluchtelingen in de regio er eigenlijk uit? Verslaggever Jan Eikelboom bezocht de Turkse grensstad Kilis (deel 1). Daar zijn de vluchtelingen inmiddels in de meerderheid. De 90.000 Turkse inwoners kregen er 115.000 Syrische vluchtelingen bij. De stad kraakt in haar voegen.

Deel 1: Turkse grensstad Kilis kraakt in haar voegen

Grenzen gesloten

In het tweede deel is correspondent Sander van Hoorn in Libanon. In het land verblijven op dit moment 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen. Dat betekent dat 1 op de 5 inwoners vluchteling is. Daarmee is Libanon het land met de meeste vluchtelingen per inwoner wereldwijd.

Om de eigen bevolking te beschermen heeft Libanon de grenzen voor vluchtelingen gesloten en mogen geregistreerde vluchtelingen niet meer werken. De afgelopen maanden zag de VN het aantal vluchtelingen met 50.000 dalen. Mensen vertrokken naar Europa, gingen terug naar Syrië, of schreven zich uit omdat ze dan een baan kunnen zoeken.

Opvang in de regio: Libanon

Syrische oppositie

De meeste vluchtelingen die nu naar Europa komen, zijn afkomstig uit Syrië. De oorlog daar heeft een nieuwe wending genomen, nu ook de Russen meevechten. De Russen zeggen dat ze terroristen van IS aanvallen, maar volgens de Syrische oppositie is daar niets van waar. Juist de gematigde strijders van het Vrije Syrische Leger zouden het doelwit zijn. Maar bestaat er nog wel zoiets als de 'gematigde Syrische rebellen'? Verslaggever Jan Eikelboom ging op zoek.

Gebombardeerd door de Russen en in de steek gelaten door de VS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl