Oudere werklozen vinden moeilijk een baan

Wat is de oplossing voor werkloze 50-plussers?

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Judith Pennarts

    research-verslaggever

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Judith Pennarts

    research-verslaggever

De economie trekt aan en de werkloosheid daalt. Maar oudere werklozen profiteren niet mee. De langdurige werkloosheid onder 50-plussers is een groot en hardnekkig probleem. Tweederde van hen is na een jaar nog steeds werkloos. Hoe ouder, des te kleiner de kansen op de arbeidsmarkt.

Ouderen boven de 55 en 60 jaar komen amper aan de bak. Terwijl mensen steeds langer moeten doorwerken. Veel ouderen belanden van de ww in de bijstand zonder perspectief op werk. Het blijkt voor hen lastig om via uitzendbureaus aan de slag te gaan. Als het al lukt, is het vaak tijdelijk en slechts voor een paar uur.

In Nieuwsuur vanavond een gesprek met ING-econome Marieke Blom en hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp.

Groot sociaal probleem

Beiden vinden de ouderenwerkloosheid een van de grootste sociaal economische problemen van dit moment en vinden dat het kabinet drastische maatregelen moet nemen om het tij te keren.

Afgelopen weken sprak Nieuwsuur met veel oudere werkzoekenden. Zij hebben niet de indruk dat er nog iemand op hen zit te wachten. Sommige ouderen hebben inmiddels al 500 keer gesolliciteerd zonder ooit te zijn uitgenodigd voor een gesprek.

Handjes

Nieuwsuur sprak ook met veel werkgevers. Zij hebben inderdaad geen zin om ouderen in dienst te nemen. Evert De Boer runt als franchise-nemer drie Hema-winkels en peinst er niet over om ouderen in dienst te nemen.

"Dat is geen leeftijdsdiscriminatie. Wij kiezen de beste mensen in de beste prijs-kwaliteitverhouding. Wij zijn gewoon een Hema, hier heb je handjes nodig. En handjes zijn in Nederland kostbaarder als ze ouder zijn. Helaas."

Hans Biesheuvel, oprichter van de werkgeversorganisatie Ondernemend Nederland, vindt dat werkgevers door dit kabinet zijn gepest. Het is nu echt genoeg geweest.

"Werkgeverschap is nooit zo onaantrekkelijk geweest. Werkgevers nemen niet zo makkelijk meer mensen aan. Twee jaar doorbetalen bij ziekte betekent voor een gemiddeld bedrijf van 2 tot 3 werknemers vaak het einde van een bedrijf. Ook is er veel onzekerheid over het nieuwe ontslagrecht. Bovendien heeft het kabinet-Rutte in een heel korte tijd de accijnzen, btw en loonbelasting verhoogd, terwijl het midden- en kleinbedrijf hebben gevochten voor hun voortbestaan."

Fysiek

Ondernemer Rien Van Os heeft een loodgietersbedrijf. Hij vindt het risico veel te groot om ouderen in dienst te nemen. "Ons werk is kennis koppelen aan handjes, veel sjouwwerk en daar moet je fit voor zijn. Iemand van 65 kan dit werk fysiek niet meer aan. Als je te veel ouderen in het bedrijf heb, kan je niet voor iedereen een baantje creëren. Zoveel mensen hebben wij niet nodig om een magazijn aan kant te houden."

Eigenlijk neemt hij überhaupt geen mensen meer in dienst. "Dat risico is veel te groot. Als iemand ziek wordt, betaal je twee jaar loon door. En sinds 2014 is de wet gewijzigd waardoor je na die twee jaar ook nog maximaal tien jaar boete betaalt over de sociale lasten. Eigenlijk ben je gek als je nog een medewerker in dienst neemt. Wij huren noodgedwongen zzp'ers in terwijl we eigenlijk liever werknemers in dienst nemen."

De werkgevers zeggen dat wel met ouderen willen werken, maar dan moet het kabinet een aantal zaken echt anders gaan regelen.

Deel I: 'Dikke onvoldoende voor aanpak van Asscher'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl