'Dikke onvoldoende voor aanpak van Asscher'

 • Yvonne Roerdink

  redacteur

 • Judith Pennarts

  verslaggever

 • Yvonne Roerdink

  redacteur

 • Judith Pennarts

  verslaggever

Oudere werkzoekenden komen ook via het uitzendbureau lastig aan het werk. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sprak in 2013 met het UWV en de grote uitzendbureaus af dat zij in twee jaar tijd 22.500 werkloze 55-plussers aan een uitzendbaan zouden helpen. Deze doelstelling is bij lange na niet gehaald.

VVD, PvdA, CDA en D66 zijn kritisch op de aanpak van minister Asscher. "Er zijn in totaal zo’n 6500 mensen aan een baan geholpen, dat is ruim onvoldoende", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. "Bovendien maskeert Asscher dat hij de ambities niet heeft waargemaakt door de doelgroep te verbreden en de deadline een jaar uit te stellen. Ondertussen zitten er duizenden mensen thuis die wel aan het werk geholpen moesten worden.”

'Dikke onvoldoende voor aanpak van Asscher'

Extra tijd

Volgens de laatste meting van augustus blijkt dat er na bijna twee jaar 6.555 ouderen ten minste drie maanden aan een uitzendbaan geholpen zijn. Dit is ver beneden de raming, zelfs nadat Asscher besloot dat niet alleen 55-plussers, maar ook 50-plussers meegeteld mogen worden.

De partijen hebben een jaar extra de tijd gekregen om de doelstelling alsnog te halen. Het is nog de vraag of het ze in dat tijdsbestek lukt de overige 16.000 mensen te plaatsen. Minister Asscher ziet juist alle reden om nu door te zetten.

"Het is langzamer op gang gekomen dan we dachten, maar we zien nu dat het echt op stoom begint te komen", zegt de minister. "Het eerste jaar waren er maar 30 plaatsingen, nu zitten we boven de 6000. Alle reden om nu door te zetten want mensen hebben nog steeds een enorme behoefte aan het vinden van werk."

Oudere werkzoekende bekijkt vacatures

Vooroordelen

In totaal zijn er in Nederland ruim 350.000 werkloze 50-plussers. Twee derde is al minstens een jaar werkloos. Het blijkt voor hen lastig te zijn om via uitzendbureaus aan de slag te gaan. Als het al lukt om werk te vinden via het uitzendbureau is het vaak heel tijdelijk en voor maar een paar uur.

"Werkgevers zitten niet te wachten op ouderen", zegt Remco Valkman, eigenaar van het uitzendbureau Nestrx, dat zich volledig richt op 50-plussers. "Als deze groep makkelijk te bemiddelen zou zijn, waren wij al lang uitgebreid. Oudere werkzoekenden zijn er genoeg, maar werkgevers nemen ze niet aan." Volgens Valkman bestaan er veel vooroordelen over oudere werknemers.

Bij Nestrx staan drieduizend 50-plussers ingeschreven. Hiervan heeft Valkman er 150 aan een baan kunnen helpen. Dat zijn vooral parttime banen, soms maar voor een paar uur per week, maar ook fulltime banen.

Duurder en minder flexibel

"Werknemers boven de 50 zijn duurder en minder flexibel", zegt Ed Seton, directeur van VKB Klimaattechniek. Seton heeft door de aantrekkende economie weer vacatures openstaan bij zijn bedrijf. Hij is niet van plan om daarvoor oudere werknemers aan te nemen. "Een werknemer van zestig is ongeveer drie maanden van het jaar afwezig door allemaal verplichte vrije dagen."

Ook het in dienst nemen van oudere werkzoekenden via het uitzendbureau ziet hij niet zitten. "Ik wil geen tijdelijke werknemers, maar vaste krachten." Het is volgens Seton interessanter om jongeren aan te nemen. "Die zijn minder duur waardoor je nog in ze kan investeren, bijvoorbeeld met een opleiding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl