De verplichte herverdeling van vluchtelingen over Europa is erdoor. De ministers in Europa hebben het toch op een stemming laten uitlopen. Bij die stemming waren er vier landen tegen: Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Roemenië.
Tot nu toe weigerden Polen, Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Letland om verplicht migranten op te nemen. Die landen vrezen voor een aanzuigende werking. Ook voeren ze aan dat hun landen niet zijn berekend op een grote vluchtelingenstroom.
In Nieuwsuur is Mathieu Segers, universitair hoofddocent Europese integratie aan de Universiteit Utrecht, te gast.
Stabiliseren
Morgen buigen de regeringsleiders zich op een EU-top over de crisis. Daar zal vooral gepraat worden over het Dublin-systeem, het verbeteren van de opvang in de regio, de bescherming van de buitengrenzen van de EU en over het stabiliseren van de situatie in crisislanden.
Nederland zal de komende twee jaar ruim zevenduizend vluchtelingen opvangen vanuit de 'frontlijnstaten' waar de meeste mensen binnenkomen. Zij behoren tot de 120.000 waarover een besluit is gevallen. Maar inmiddels zijn er al zo'n 500.000 vluchtelingen.
Het aantal vluchtelingen dat Nederland vorige week binnenkwam, is uitgekomen op 4.200, de grootste toestroom tot nog toe. De week ervoor werden er 3100 vluchtelingen geregistreerd en de week daarvoor 1800.
Extra geld
De noodopvang van vluchtelingen is na de reactie van burgemeesters vorige week goed op gang gekomen, maar het blijft volgens staatssecretaris KLaas Dijkhoff zoeken naar betere manieren. Vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen moeten uiteindelijk ook gewoon eigen woonruimte krijgen.
Het kabinet is op dit moment nog niet van plan extra geld uit te trekken voor opvang in Nederland of voor hulp aan vluchtelingenkampen in de regio, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën na het overleg. Hij wees er op dat er nog geld zit in een noodfonds voor de regio en dat door het kabinet al 110 miljoen euro apart is gezet. "Hoe we dat uitgeven, beslissen we later".
Betere samenwerking
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vindt dat er van Europa, en dus ook van Nederland, "massaal geld" naar het Midden-Oosten moet voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Het geld moet gebruikt worden zodat de vluchtelingen in de regio "een toekomst hebben".
Er moeten in de EU betere afspraken worden gemaakt over het geven van geld, vindt Koenders. Op dit moment is het zo dat sommige lidstaten veel doneren, terwijl anderen bijna niets geven. De samenwerking tussen Europa en de opvanglanden in de regio kan volgens hem "veel beter".
Ook de rijke landen in de regio moeten meer doneren, vindt Koenders. '"Saudi-Arabië kan nog wel wat meer doen."