Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, kondigde vanmorgen in zijn jaarrede de Europese plannen aan om de vluchtelingencrisis aan te pakken.
Juncker riep op tot menselijkheid en zei dat een historisch moment is aangebroken. "We moeten ons herinneren dat Europa een continent is waar iedereen ooit vluchteling is geweest. Dit is niet het moment om angstig te zijn." Hij vindt de aanpak van de vluchtelingencrisis nu de eerste prioriteit van Europa.
In Nieuwsuur is Adriaan Schout, Europa-deskundige bij Clingendael, te gast. Hans Sondaal, plaatsvervangend voorzitter van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken, bespreekt het plan van Juncker om een Europees terugkeerbeleid te realiseren.
Belangrijkste punt uit de State of the Union was dat de Commissie nog eens 120.000 vluchtelingen uit Griekenland, Italië, en Hongarije over de rest van Europa wil verdelen. Lidstaten worden verplicht om deze mensen op te nemen. Als landen weigeren dan riskeren ze een boete. Dit aantal komt boven de 40.000 vluchtelingen waarover in juli al werd besloten.
Terugkeerprogramma
Daarnaast sprak Juncker over een Europees terugkeerbeleid voor migranten die niet morgen blijven. Frontex, de Europese organisatie voor de bescherming van de EU-buitengrenzen, moet het mandaat krijgen om vluchten te organiseren naar landen van herkomst.
Ook komt er een lijst met 'veilige landen' zoals Kosovo, Turkije en Albanië, die lidmaatschap van de EU ambiëren. Asielaanvragen van mensen uit deze landen moeten sneller behandeld worden, zodat ze direct na afwijzing kunnen worden teruggestuurd.
Een effectief terugkeerprogramma is noodzakelijk volgens de Commissie om draagvlak te creëren bij EU-burgers voor asielzoekers die wel mogen blijven.
Europa is veruit het rijkste continent ter wereld, het is een plek van vrede en stabiliteit. Daar moeten we trots op zijn. We moeten de mensen helpen die vluchten voor oorlog en onderdrukking.
Achilleshiel
Hans Sondaal, plaatsvervangend voorzitter van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken, adviseert de regering over asielbeleid. Volgens Sondaal is terugkeer van migranten de achilleshiel van het asielsysteem. Het is moeilijk om terugkeer te realiseren omdat landen van herkomst niet altijd meewerken.
In Europa vertrekt zo'n veertig procent van de mensen die niet mogen blijven. Waar de overig zestig procent blijft, is niet bekend. In Nederland ligt dat percentage al jaren rond de vijftig procent. Sondaal vindt dat terugkeer in Europees verband moet worden geregeld, omdat de EU meer gewicht in de schaal legt, dan Nederland alleen.