Van der Steur grijpt in bij vorming Nationale Politie

time icon
ANP

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie neemt maatregelen om de problemen bij de vorming van de Nationale Politie aan te pakken. De reorganisatie gaat drie jaar langer duren en hij verdubbelt het budget naar 460 miljoen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

In Nieuwsuur een reactie van minister Ard van der Steur, D66-Kamerlid en oud-korpschef Magda Berndsen, voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond en oud-rechercheur en schrijver van het boek De gekooide recherche, Michiel Princen.  

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Steur grijpt in bij vorming Nationale Politie

Onopgeloste zaken

Volgens de minister is de reorganisatie van de politie tot een nationaal korps veel ingewikkelder dan gedacht. Ook is de benodigde kennis en kunde onvoldoende aanwezig.

Zo is de kwaliteit van rechercheurs bij de politie is niet op orde waardoor veel zaken onopgelost blijven. Van der Steur vindt dat het niveau van veel medewerkers in de opsporing fundamenteel verhoogd moet worden. De minister kondigt daarom aan dat er meer specialisten worden aangenomen en dat zij-instromers sneller op een goed niveau worden gebracht.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Steur: recherche voorbereiden op de toekomst

Lokale veiligheid

Begin juli lekte een vertrouwelijk herijkingsnota uit over de politiereorganisatie. In die nota stond dat er veel onrust heerst onder de medewerkers, die niet weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast zijn de ICT en de administratie niet op orde.

De minister wil met zijn nieuwe plannen inzetten op het welzijn van de politiemedewerkers. Hij wil met de vakbonden om tafel om afspraken te maken 'die recht doen aan de zwaarte van het politieberoep.' 

Door alle problemen kan de politie niet goed inspelen op de veiligheidsproblemen in steden, dorpen en wijken. "Er is te weinig ruimte voor lokaal maatwerk", concludeerde minister Van der Steur. In de brief van vandaag staat dat de regionale politiechefs meer zeggenschap krijgen.

Trucs

D66 wil zo snel mogelijk in debat met de minister. Volgens Kamerlid Magda Berndsen gaat het op alle fronten verkeerd met de politieorganisatie. "Dat de minister dit nu inziet is goed, maar de problemen zijn enorm." 

De hogere kosten mogen wat D66 betreft niet ten koste gaan van de capaciteit van de politie. "Ik vrees voor boekhoudkundige trucs die de problemen alleen maar vooruitschuiven."

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame