Op een tekening is de latrine van het concentratiekamp te zien

Zeldzame tekeningen geschonken aan Westerbork

 • Yvonne Roerdink

  redacteur

 • Yvonne Roerdink

  redacteur

Heeft u nog dagboeken, brieven of voorwerpen op zolder liggen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog? Gooi ze dan niet weg. Met de actie 'Niet Weggooien' willen musea en instellingen zorgen dat spullen uit de oorlogsjaren bewaard blijven.

Franklin van der Voort geeft alvast het goede voorbeeld. Hij heeft unieke tekeningen, die gemaakt zijn door de Joodse schilder David Schulman van Westerbork, geschonken aan het Herinneringscentrum van het kamp. Zijn oom, Hendrik Maurits Polak, zat samen met Schulman gevangen in het concentratiekamp.

Zeldzame tekeningen geschonken aan Westerbork

Sfeertekeningen van Westerbork

"De tekeningen hebben veertig jaar ergens gelegen, zonder dat iemand daar iets van wist of zicht op had. Nu ik dit voorjaar ben verhuisd, kwamen de spullen weer boven water", vertelt Van der Voort.

"Toen dacht ik: dit verdient bredere historische aandacht. Deze tekeningen horen daar thuis, het zijn sfeertekeningen van Kamp Westerbork."

Zijn oom en Schulman overleefden hun gevangenschap. Na thuiskomst vroeg Polak aan Schulman om tekeningen te maken van Westerbork.

In een brief aan Polak schrijft de schilder dat hij grote moeite had om het kamp te tekenen. "Ik wil liever niet meer aan die gebeurtenissen worden herinnerd", is in de brief te lezen.

Op een tekening zijn de barakken van het kamp te zien

Toch maakte hij er een aantal. Op een tekening is een latrine te zien van het kamp. Op een andere tekening, die in het bezit is van het Joods Historisch Museum, is het terrein van Westerbork te zien. De tekeningen zijn zeldzaam. Er zijn zover bekend geen andere tekeningen van binnen het concentratiekamp.

Sneeuwlandschappen

Schulman was in die tijd een bekende Joodse schilder en maakte vooral sneeuwlandschappen. Zijn werk is opgeslagen in het depot van museum SingerLaren.

"Hij schilderde vaak het mooie dorp Blaricum of Laren met de roze ondergaande zon, die schijnt op de sneeuw. Hij was een gewilde, succesvolle kunstenaar", vertelt Anne van Lienden, conservator van het museum.

 • Historische Kring Laren
 • Museum SingerLaren
  Schulman maakte vaak sneeuwlandschappen
 • Museum SingerLaren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl