Hoe het Chinese Anbang voor 1 euro verzekeraar Reaal overnam

Een nieuwe naam en een nieuwe eigenaar. De verzekeringstak van het Nederlandse SNS Reaal is gisteravond definitief overgenomen door de Chinese Anbang Insurance Group. De Chinezen betalen het symbolische bedrag van 1 euro en beloven zo'n 1,4 miljard euro in het bedrijf te investeren. Met de overname door de Chinezen is een faillissement afgewend volgens kenners.

De belangen van Vivat - de nieuwe naam van de verzekeringstak van SNS Reaal - zijn groot. Het bedrijf heeft ruim zes miljoen polishouders, waaronder ruim 750.000 Nederlanders die er een pensioen opbouwen.

Nieuwsuur sprak met Gerard van Olphen, tot gisteren de CEO van SNS Reaal. Hij wordt nu de nieuwe topman van Vivat. In de studio reageert Harald Benink, hoogleraar Bankwezen en Financiering aan Tilburg University.

Hoe het Chinese Anbang voor 1 euro verzekeraar Reaal ov

Goedkeuring

Alle betrokken partijen hebben goedkeuring verleend: minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, De Nederlandsche Bank, de Chinese toezichthouder CIRC en de aandeelhouder van SNS Reaal, de Nederlandse staat.

Minister Dijsselbloem is positief over de deal. "Met deze verkoop is een speler van aanzienlijke omvang in de Nederlandse verzekeringssector een goede toekomst geboden."

"Uitgehuwelijkt aan de beste koper"

Van Olphen heeft alle vertrouwen in de nieuwe eigenaar van de verzekeringstak van SNS Reaal. "Als je je dochter uithuwelijkt, wil je toch weten met wie ze gaat trouwen, dus we hebben zelf ook nadrukkelijk onderzoek gedaan", vertelt hij tegen Nieuwsuur. "De opdracht was: we verkopen aan de hoogste bieder. Dat was ook de wens van de staat."

"We wilden geen garanties meegeven die later voor rekening van de belastingbetaler zouden komen. Aan het einde van het proces was Anbang degene die het meeste geld bood en bereid was geen garanties te accepteren. Daarmee is het de beste koper."

Anbang

Over de nieuwe eigenaar is vrij weinig bekend. Anbang begon tien jaar geleden als klein bedrijf. Inmiddels is de verzekeraar, bank en investeerder- naar eigen zeggen - al meer dan 100 miljard waard. Anbang groeit snel en slaat zijn vleugels uit naar het Westen.

Mysterieuze Chinese verzekeraar aast op Nederlandse markt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl