Marokkaanse imams op tournee in Nederland

Het was een initiatief van het het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), de komst van 53 imams naar Nederland. Niet alleen om steun te bieden aan hun Nederlandse collega’s tijdens de ramadan, maar ook bij de aanpak van radicalisering onder jongeren.

CMO-voorzitter Ahmed Driss El Boujoufi: "We zien dat steeds meer jongeren die naar Syrië gaan geneigd zijn dingen te interpreten als islam. We hebben tegen de theologen gezegd: 'jullie moeten daar meer aandacht aan besteden'."

Vanavond in Nieuwsuur een reportage over de ramadantoer van Marokkaanse imams door Nederland.

Marokkaanse imams op tournee in Nederland

Tegengeluid

Van de mensen die richting Syrië vertrekken, heeft 70 procent een Marokkaanse achtergrond. Een reden voor minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om de banden met Marokko aan te halen.

Asscher: "Wat belangrijk is is dat je zorgt dat er een tegengeluid komt, dat de jongeren die hier opgroeien leren dat de uitleg van fundamentalisten niet de hunne is en dat het alleen maar leidt tot een valse voorstelling van zaken."

De Marokkaanse imams hebben de afgelopen weken een toer gemaakt langs Nederlandse moskeeën. Maar onderzoeker Martijn de Koning ziet er niets in. "De Marokkaanse overheid wil graag een mooi gematigd beeld van de islam afgeven. Dat is een beetje de pr."

"Daarbij is het idee heel sterk dat deze imams zijn gestuurd door de Marokkaanse overheid en dat hun komst is geaccepteerd door de Nederlandse overheid. Dat betekent dat de islam die ze overdragen waarschijnlijk wel een compromis zal zijn. In radicale kringen wordt daar zo over gedacht. Dus nee, die gaan daar niet naar de inhoudelijke boodschap luisteren", aldus De Koning.

Nadruk

Driss El Boujoufi is het er niet mee eens. "Radicalisering is niet van Nederland, dat is internationaal. We zijn allemaal verantwoordelijk om onze schouders eronder te zetten."

Toch kijkt hij op de toer terug met gemengde gevoelens. "Dat wij deels geslaagd zijn het thema op tafel te leggen. Maar we hebben niet helemaal kunnen bereiken wat we wilden. Maar we zijn blij dat het onderwerp tijdens de bijeenkomsten en lezingen ter discussie is gesteld. We gaan gewoon door!"

De Koning denkt dat er te veel nadruk ligt op de rol van de imam in het radicaliseringsbeleid. "Er zijn een paar imams die er echt wel toedoen, maar het gros van de imams - als het gaat om anti-radicalisering - is niet zo belangrijk."

  • Jeroen de Jager / NOS
  • Jeroen de Jager / NOS
  • Jeroen de Jager

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl