Palestijnen met IS-vlag

Groeiende IS-aanhang in Gaza

Ook Gaza ontkomt er niet aan: Islamitische Staat (IS) wint aanhang. Naar schatting hangen enkele honderden salafisten de IS-ideologie aan. Een deel van hen actief: ze willen met aanslagen op Hamas en raketaanvallen op Israël invloed krijgen in de Gazastrook.

Te keurig

Velen komen uit de geledingen van Hamas en zijn militaire vleugel: de Qassam-brigades. Ze zijn teleurgesteld. "Hamas gebruikte vroeger dezelfde soort jihadistische taal, had dezelfde manier van denken als IS”, zegt analist Abed Salam Hayik. "Maar sinds de aan de macht zijn in Gaza hebben ze een leger opgebouwd, en een regering, en hebben ze hun salafistische idealen verlaten”. Ofwel: Hamas is te keurig geworden.

Groeiende IS-aanhang in Gaza

Daar komt bij dat Gaza sinds de oorlog van vorige zomer in een nog diepere crisis zit dan eerder. De werkloosheid is immens, de wederopbouw komt nauwelijks van de grond, en de meeste inwoners kunnen letterlijk geen kant op - ook de grens met Egypte is meestal dicht. Velen die voor Hamas werken, krijgen al maanden geen loon betaald.

Gemarteld

IS lijkt een aantrekkelijk alternatief voor de teleurgestelde strijders, die zich niet willen neerleggen bij wat zij zien als het falen van Hamas. Hun streven: de sharia invoeren en de gewapende strijd tegen Israël onverminderd voortzetten. Recent waren er diverse kleine raketaanvallen op Israël, waarmee ze een reactie van Israël willen uitlokken.

Maar Hamas heeft op dit moment geen belang bij een nieuwe oorlogsronde en zou achter de schermen zelfs met Israël proberen te praten over een langdurend bestand. Ze pakken de zelfbenoemde IS-strijders (een officiële IS-tak is er niet in Gaza) dan ook hard aan.

Diverse bronnen spreken over zo’n honderd mensen die met enige regelmaat voor korte op langere tijd worden opgepakt, gemarteld en onder druk gezet terug te keren in de schoot van Hamas. Ook zijn er enkelen door Hamas vermoord.

Gehoorzame soldaten

Tegelijkertijd kan Hamas niet al te ongenadig optreden tegen de salafisten, omdat het hen daarmee juist extra munitie in handen geeft. Het zou daarmee bewijzen wat de IS-aanhangers beweren: Hamas is een slap aftreksel geworden van het salafisme (een fundamentalistische stroming binnen de soennitische islam) en durft de echte jihad niet meer aan.

Hamas probeert hen daarom ook op andere manieren onder controle te krijgen. Sommigen zouden psychologische behandelingen krijgen in de cel.

En op straat en in de moskeeën wordt veel actiever campagne gevoerd voor Hamas. Daar klinkt de boodschap: 'Gehoorzaam de profeet en gehoorzaam dan uw leiders. Zij voeren het bevel, voor het algemeen belang. Wees gehoorzame soldaten voor hen.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl