Verkoop vliegveld Athene

Verkoop Griekse staatseigendommen stuit op bezwaren

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

Het oude verlaten vliegveld van Athene is met ruim 600 hectare aan de kust een van de kroonjuwelen van de Griekse staat. In 2011 zou het voor miljarden worden geprivatiseerd. Maar door bureaucratische rompslomp en veel verzet, is er van die plannen niets terechtgekomen.

Inmiddels zijn projectontwikkelaars bang om in Griekenland te investeren en is de waarde van het oude vliegveld flink gedaald. Toch eisen de onderhandelaars in Brussel dat juist dit soort privatiseringsprojecten snel veel geld gaan opbrengen.

In Nieuwsuur een reportage van correspondent Saskia Dekkers.

Verkoop Griekse staatseigendommen stuit op bezwaren

Ambitieus

Burgemeester Giannis Konstantatos is wanhopig. "Ik denk dat het fout is, misschien kan in sommige delen geïnvesteerd worden, maar in anderen niet. De Europeanen hebben de mogelijkheden van investeringen overschat denk ik."

Begin 2011 spraken de geldschieters af dat Griekenland staatseigendommen zou verkopen. 50 miljard euro moest dat opbrengen, maar dat bleek veel te ambitieus. Slechts 3 miljard euro is binnengehaald.

Geen enkele privatisering in Griekenland heeft geld opgeleverd voor het volk.

Rachil Makri, Syriza parlementslid

Opvallend genoeg wordt in het Brusselse akkoord weer over 50 miljard gesproken, nu in een privatiseringsfonds. Totaal ongeloofwaardig vinden veel Grieken, zoals Syriza-parlementslid Rachil Makri.

"Ik heb al gestemd tegen de uitverkoop van ons bezit. En dat blijf ik doen als burger en als politicus. Allereerst heeft geen enkele privatisering in Griekenland geld opgeleverd voor het volk. Het fonds dat nu gecreëerd wordt, is niet bedoeld om ons geld op te leveren. Het is alleen maar bedoeld als bankgarantie."

Niet akkoord

Binnen Syriza was al veel verzet tegen de privatiseringen. Tsipras beloofde dat hij de privatiseringen stil zou leggen. Maar nu moeten zijn politici instemmen met de verkoop van staatseigendommen. Makri stemt morgen tegen het akkoord. En ze is niet de enige.

"Ongeveer 45 parlementsleden van Syriza , zoals ik inschat, gaan niet voor het akkoord met bezuinigingsmaatregelen stemmen. De reden is eenvoudig: het akkoord bevat maatregelen die de beloftes schaden van het referendum en de verkiezingen", zegt Makri.

Het parlementslid vindt dat Tsipras terug moet naar Brussel. "Het akkoord, dat niet door de schuldeisers is opgesteld, maar door Schäuble en zijn vrienden, moet worden teruggestuurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl