Tsipras in het Europees Parlement

Griekenland komt met nieuw voorstel voor steun

Premier Alexis Tsipras lijkt een draai richting Europa te hebben gemaakt. Hij diende vanmiddag bij het noodfonds een nieuw voorstel in voor financiële steun. In ruil voor drie jaar steun belooft hij hervormingen.

In een brief aan het noodfonds ESM, schrijft Athene dat er onder meer voorstellen komen op het gebied van belastingen en pensioenen. Mogelijk worden er volgende week al hervormingen doorgevoerd. Tsipras wil in ruil daarvoor met de schuldeisers bespreken hoe ze de schuld op termijn dragelijk en betaalbaar kunnen houden.

In Nieuwsuur een gesprek met politiek analist Yannis Koutsomitis uit Athene. Ook is hoogleraar economie Coen Teulings te gast.

Griekenland komt met nieuw voorstel voor steun

Nog onduidelijk is wat de plannen precies inhouden. Morgen komt Griekenland met uitgewerkte voorstellen voor "geloofwaardige hervormingen", zei premier Tsipras vandaag in het Europees Parlement. In het eerste debat over de Griekse crisis in het Europees Parlement zei hij dat Griekenland enorm veel heeft gedaan om zich aan te passen aan de internationale schuldeisers.

Daar was het merendeel van de fractieleiders in het Europees Parlement het niet mee eens. Tsipras kreeg van alle kanten kritiek tijdens het eerste debat over de Griekse crisis. Vooral de liberale fractieleider Guy Verhofstadt was woedend. Hij riep Tsipras in een emotioneel pleidooi op om eindelijk echte hervormingen door te zetten. "We slaapwandelen al vijf jaar richting een Grexit. De laatste maanden rennen we."

De christen-democraat Manfred Weber verweet Tsipras dat hij het vertrouwen in Europa wegneemt en zijn eigen bevolking niet de waarheid vertelt. En ook de eurosceptische Europarlementariërs Nigel Farage en Marine Le Pen trokken fel van leer tegen Tsipras.

'Als het moet kom ik naar Athene'

Uitgeput

Maar volgens Tsprias is Griekenland de afgelopen vijf jaar gebruikt als "laboratorium voor bezuinigingsprogramma's en is het tijd voor een "groeiprogramma dat de werkeloosheid bestrijdt en de ondernemingsgeest stimuleert."

Tsipras zei dat het Griekse volk is uitgeput en dat dat tot uitdrukking is gekomen zondag in het referendum. Hij benadrukte een duidelijk mandaat te hebben gekregen van het Griekse volk om een oplossing te vinden.

Haast

Volgens Christian Noyer, de Franse bestuurder van de Europese Centrale Bank, moet er haast worden gemaakt met een oplossing, omdat de Griekse economie op instorten staat.

Griekse banken krijgen geen steun meer van de Europese Centrale Bank als er geen akkoord komt, zegt hij in een interview op de Franse zender Europe 1. "We zitten in een abnormale situatie die zo niet kan doorgaan. De ECB steunt de banken al maanden. Dat houdt op een moment op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl