Anbang
Aangepast

Mysterieuze Chinese verzekeraar aast op Nederlandse markt

  • Gert-Jan Dennekamp

    Verslaggever

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Gert-Jan Dennekamp

    Verslaggever

  • Irene de Kruif

    redacteur

Ze kochten het luxe hotel Waldorf Astoria in New York, lieten hun oog vallen op een Belgische bank en - zo vertellen diverse bronnen aan Nieuwsuur - ze hadden interesse in Nationale Nederlanden. De Chinese verzekeraar Anbang is op overnamepad.

Begin juli verwacht het bedrijf groen licht van De Nederlandsche Bank (DNB) om Vivat (voorheen REAAL, de verzekeringspoot van het genationaliseerde SNS Reaal) over te nemen. Maar zal DNB de deur open zetten voor de mysterieuze Chinese investeerder?

Geruchten

Anbang begon tien jaar terug als klein bedrijf. Inmiddels is de verzekeraar, bank en investeerder- naar eigen zeggen - al meer dan 100 miljard waard. Anbang groeit snel en slaat zijn vleugels uit naar het Westen.

Mysterieuze Chinese verzekeraar aast op Nederlandse markt

Het was al moeilijk de IJslandse banken goed in te schatten, dus het is heel belangrijk dat DNB er goed naar kijkt.

Hoogleraar monetaire economie Casper de Vries

Zhao Shasha is verzekeringsanalist in Peking. Ook zij vraagt zich af hoe Anbang zo snel kan groeien. "Niet alleen Nederlanders vinden het mysterieus, Chinezen ook. Anbang is de grootste aandeelhouder van de Minsheng Bank geworden en de een na grootste van de China Merchant Bank. Ze doen regelmatig overnames. Er gaan allerlei geruchten over de achtergrond van Anbang."

Obscure bedrijven

Chinese journalisten gingen op zoek naar de aandeelhouders van Anbang. Volgens hen verliezen de twee grootste aandeelhouders langzaam aan invloed. In het financiële weekblad Caixan vertellen ze hoe steeds meer kleine, obscure bedrijven investeren in Anbang. Sommige aandeelhouders zouden zelfs dezelfde adressen delen.

Wie de investeerders in Anbang zijn, wil ook De Nederlandsche Bank weten. Vorig jaar zouden DNB en ING volgens bronnen niet akkoord zijn gegaan, toen Anbang interesse toonde in verzekeraar Nationale Nederlanden. Maar in tegenstelling tot Nationale Nederlanden is er voor Reaal geen interesse van andere investeerders.

De toekomst van Reaal kan dus afhangen van het wel of niet afgeven van een verklaring van geen bezwaar door DNB. Directeur toezicht Jan Sijbrand was daarom in april drie dagen in Peking. Hij sprak daar met de Chinese toezichthouder en met Anbang. Op dat moment was ook SNS-topman Gerard van Olphen in China.

Politieke elite

De snelle groei van Anbang schrijven Chinese media ook toe aan Wu Xiaohui, de topman van Anbang. Hij heeft nauwe banden met de politieke elite van China. Dat zou de reden zijn waarom Anbang makkelijk geld aantrekt en vergunningen krijgt om internationaal te investeren.

"Het is in China belangrijk om hele nauwe banden te hebben met de grote politieke families binnen de Communistische Partij. Omdat zij op hun beurt vaak toegang hebben tot het kapitaal van de grote staatsbanken en ook van een aantal grote conglomeraten", aldus hoogleraar Jonathan Holslag.

Speech Wu Xiaohui

Chinezen kijken naar de lange termijn. Ze willen eerst aanwezig kunnen zijn op buitenlandse markten. Dat is iets wat in China best geld mag kosten.

Hoogleraar Jonathan Holslag

Geluk voorop

De topman van Anbang mijdt de media het liefst en slechts één toespraak, van afgelopen week bij een congres van verzekeraars, is openbaar. Directeur van het Verbond van Verzekeraars was daar ook en sprak een aantal keer met Wu Xiaohui. Hij kreeg een positieve indruk van de topman, maar zegt ook dat DNB goed moet kijken hoe Anbang aan haar winsten komt.

Op Harvard sprak Wu Xioahui ook om personeel te werven. Hij had het daar over het belang van geluk. "Als een werknemer pijn ervaart, dan vertrekt hij of zij de volgende dag. Bij Anbang staat een ding voorop: geluk, het is een soort psychologisch betaalmiddel."

Begin juli verwacht De Nederlandsche Bank een besluit te hebben genomen over de overname van Vivat door Anbang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl