Samson

Belastingplan: btw hoger, inkomstenbelasting lager

Op het ministerie van Financiën is het belastingoverleg gestart tussen de coalitie en enkele oppositiepartijen. Premier Rutte, vicepremier Asscher, staatssecretaris Wiebes en de fractievoorzitters Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA) zitten aan tafel met de fractievoorzitters van een deel van de oppositie.

Belastingplan: btw hoger, inkomstenbelasting lager

Oppositiepartijen SP en de PVV willen niet komen. De SP wil niet "stiekem in achterkamertjes" praten met het kabinet over een plan dat niet openbaar is. Het CDA, D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP zijn wel benieuwd naar de voorstellen van het kabinet.

De belastingplannen van het kabinet leveren een gemiddeld huishouden met een of twee werkenden een belastingvoordeel van 800 euro per jaar op. Dat blijkt uit de hoofdlijnen van het coalitieakkoord, die in het bezit zijn van de NOS.

De totale lastenverlichting die het kabinet gaat doorvoeren in 2016 bedraagt 5 miljard euro. Dit gaat sowieso door, ook als de oppositiepartijen in de Tweede Kamer uiteindelijk geen steun geven aan een belastingherziening. Dit deel van de plannen wordt 'Pakket 1' genoemd.

Verhoging btw

De verhoging van de btw voor bepaalde goederen en diensten van 6 procent naar 21 procent zit in het deel van de plannen waar de coalitie met de oppositie over wil onderhandelen. Dit deel van de plannen wordt 'Pakket 2' genoemd.

Er was vandaag veel te doen over deze btw-verhoging, maar het kabinet begint hier alleen aan als er voldoende politiek draagvlak voor is. Een verhoging van de btw, dus het duurder maken van consumptie, levert ongeveer 5 miljard euro op. Dit geld wil het kabinet gebruiken om arbeid goedkoper te maken.

In 'Pakket 3' zitten stelselwijzigingen die ingewikkeld zijn, of waarover ook binnen de coalitie de meningen teveel verschillen, zoals een verhoging van de gemeentebelasting in ruil voor een lagere landelijke belasting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl