Zzp'ers aan het werk in Haarlem

VVD en PvdA oneens over zzp'er

  • Marloes Lemsom

    politiek redacteur

  • Marloes Lemsom

    politiek redacteur

De klassieke tegenstellingen tussen links en rechts lijken de afgelopen weken weer helemaal terug. Hét voorbeeld daarvan is de discussie over de zzp’er, de zelfstandige zonder personeel.

Nieuwsuur spreekt vanavond met VVD-Kamerlid Anne Mulder en PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. Ook de visie van zzp’ers en van Ronald Dekker van Tilburg University. Dominique van der Heyde doet verslag uit Den Haag.

VVD en PvdA oneens over zzp'er

De PvdA wil tegengaan dat mensen “schijnzelfstandigen” zonder rechten zijn en vreest “Amerikaanse toestanden”. Volgens de VVD is de zzp’er niet het probleem, maar juist de oplossing om een flexibele arbeidsmarkt te krijgen.

Verschil

Het kabinet moet al tijden met een standpunt over zzp’ers en de zelfstandigenaftrek komen, maar dit is al enkele malen uitgesteld. VVD-Kamerlid Anne Mulder over de vraag of zelfstandigen zich verplicht moeten verzekeren: "Wij zijn niet van collectiviseren, wij zijn van de eigen verantwoordelijkheid. En dat geeft de doorslag.”

"Ja, dat is de VVD en de VVD wil het liefst Amerikaanse toestanden. Die willen het liefst een enorm verschil tussen arm en rijk en kan het niet zo veel schelen dat mensen met pech diep in de armoede vallen. Zo zit ik niet in elkaar, ik vind dat ongewenst", zegt PvdA-Kamerlid Mei Li Vos.

Loonsubsidie

FNV-voorzitter Ton Heerts pleitte vorige week nog voor de afschaffing van de zelfstandigenaftrek.

De zzp'er hoeft over de eerste 7.280 euro geen belasting te betalen. Dat kost de schatkist jaarlijks zo’n 1,8 miljard euro. Volgens Heerts is dit een verkapte loonsubsidie waar vooral de werkgevers van profiteren. Ook zou de aftrek mensen wel stimuleren om te starten als ondernemer, maar vervolgens niet stimuleren om verder te groeien.

Heerts zei in het Financieele Dagblad dat hij vreest dat het "sociale stelsel wordt vernietigd” als zelfstandigen gebruikmaken van voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte. "Er dreigt een totale vervaging tussen werknemerschap en ondernemerschap en een explosie van het aantal zzp'ers in Nederland."

Werkgevers sparen kosten uit door goedkope zelfstandigen in te huren. Die kunnen volgens Heerts zo goedkoop werken, omdat ze door de zelfstandigenaftrek minder belasting hoeven te betalen.

Kloof

Volgens de vakbondsman moeten zelfstandigen een hogere uurprijs vragen als ze geen gebruik meer kunnen maken van de zelfstandigenaftrek. Dat maakt ze minder aantrekkelijk voor werkgevers.

Met name schijnzelfstandigheid is Heerts een doorn in het oog. Daarbij doen zzp'ers hetzelfde werk als werknemers in loondienst. "Ik ben helemaal niet tegen échte zelfstandigen, ik verzet mij wel sterk tegen gedwongen zzp'ers, zoals de pakketbezorgers bij PostNL”, aldus Heerts.

De kloof tussen vast en flex zou moeten worden verkleind door de zelfstandigenaftrek te schrappen, vindt de FNV-voorman. "Want die wordt betaald door de belastingbetaler."

FNV-voorman bepleit afschaffen zelfstandigenaftrek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl